Herkese merhaba,
Sanatla buluştuğumuz etkinliklerden biriyle daha karşınızdayım. Daha önce Camın Fısıltısına kulak vermiştik. O heyecanla ilk kez katıldığım 2021’deki VI. Uluslararası Denizli Cam Bienal’ini umarım hatırlarsınız. Şimdide 2023 de yedincisi düzenlenen Bienalde olmaktan mutluluk duydum (Biliyorsunuz ki Bienal iki yılda bir anlamında demek). Tam 12 yıl devam eden bu etkinlik her geçen zamanda ilklere imza attı. Böylece Türkiye de hem cama hem de sanata farklı bir boyut kazandırmış oldu. Sanatçılarla tanışma fırsatı bulan biz izleyiciler de sanat üretimine dâhil olup keyifli anlar yaşadık. Bu yıl, 4-5-6-7 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen VII. Uluslararası Denizli Cam Bienali teması ise;
“ ELİM SENDE”
Tüm dünyanın bildiği üzere ülkece 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen merkez üstü Kahramanmaraş depremi ile sarsıldık. Deprem nedir? Ne değildir den çok küçük bir yardımın bile ne kadar kıymetli olduğunu ve can kurtardığına şahitlik ettik. İşte bu Bienal de “ Elim Sende” diyerek sanatın kalbine depremde hayatını kaybeden ve etkilenen vatandaşlarımızı koydu. İlki gerçekleştirilen açık artırma ile cam eserlerden elde edilen gelirler deprem yardımı için belirli yardım kuruluşlarına bağışlandı ( Bienal bağış tutarı: 221 bin TL)
Türkiye Cumhuriyeti’nin 2023 de 100. Yılına girmesinin onuruna 100 Sanatçı ile katılım sağlanarak bir asırlık bağımsızlık coşkumuzu gösterdik; üstelik yurtdışından katılan sanatçılarla birlikte… (Almanya, ABD, Avustralya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Endonezya, Fransa, İsviçre, İtalya, Letonya, Mısır )…
Katılan sanatçılar:
Agah Barış Aksakal, Ahmet /Ceyhun/ Caner Özdeniz, Arif Özduran, Ayşe Özduran Kaya, Aybike Orhan, Adile Gökçebağ, Ayşem Ötük, Ayşen Savcı, Akgün Akova, Bülent Sepetçioğlu, Cem Kılıç, Chantal Royant, Demir Kardaş, Derya Geylani, Ebru Yurdumakan, Ecem Yılmaz, Efe Üstün, Egemen Vuruşan, Ekin Aytaç Davids, Ekrem Özen, Emel Vardar, Emma Varga, Eren Akbaş, Ergün Arda, Fatih Duruerk, Fatma Çiftçi, Güçlü Polat, Gülin Algül Kardaş, Hale Albayrak, Hale Feriha Hendekçigil Çelik, Handan Aldoğan, Hülya Yavuz, İhsan Erenci, İrem Yılmaz, İvan Bestari, James Thurman, Josh Davids, Julie Anne Denton, Kadriye Camcı, Kathleen Elliot, Keziban Hidayet, Nehir Özerpalet, Nermin Taş, Nilay Er, Nilgün Suna Coşkun, Nur Özel, Maide Almalı, Marta Gibiete, Mehmet Aydın, Mert Üngör, Mehmet Akif Yılmaztürk, Monika Naydenova, Murat Paktur, Mustafa Ağatekin, Mustafa Kaya, Ömür Duruerk, Rebecca Hartka, Rozita Kasuto, Serbay Doru, Serhat Özdemir, Serçin Mezhepoğlu, Sezin Kotra, Simge Kayalı, Taha Baydar, Tim Shaw, Ummuhan Selçuk, Umut Demirgüç Thurman, Vaclac Rezac, Vladimir Klein, Vahide Kaya, Wesley Fleming, Wilhelm Vernim, Yeşim Sanatçı, Lonca Cam Atölyesi, Karma Cam Tasarım Atölyesi…
Bienal boyunca canlı cam gösterileri, bardak şişe dekorlama, kendi cam boncuğunu yapma, cam konulu film- belgesel- konferanslar, sanatçı buluşma alanlarında sanatçılar ile sohbet etme şansı, karma cam sergileri gibi çok çeşitli etkinlikler diğer Bienallerde olduğu gibi bu yılda devam etti.
Cam her zaman sağlıktır deriz aynı zamanda çevre dostudur. Bu nedenle Bienalde geri dönüşüm camlar sanatçı ve izleyici katılımı ile sıcak cam üfleme etkinlikleri yapıldı. Hem camın geri dönüşümüne tanıklık ettik hem de izleyici olarak bunu kendimiz deneme fırsatını bulduk.
Gelelim ilklere; Türkiye’de ilk Cam NFT sergisinin öncülüğü yapıldı. Internet Adresi: https://opensea.io/Denizli_cam_bienali_2023 ziyaret edebilirsiniz.
Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi Cam ve Seramik Bölümü ile İstanbul üniversitesi – Cerrahpaşa Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Cam ve Seramik Bölümü “Elim Sende” temasındaki eserlerini cam sergisinde sergilediler.
Amerikalı Cam Sanatçısı Wesley Fleming canlı cam gösterisi yaparken bir yandan da müzisyen eşi Rebecca Hartka çellosu ile ilham dolu dakikalar yaşattı bienal boyunca sahne alarak.
Camdaki Şiir gösterisi ile Yazar, Şair Akgün Akova ve Cam Sanatçısı ( Bienal Küratörlerinden) Fatih Duruerk şiirleri cam gösterisi performansıyla somutlaştırdı.
Giyilebilir Cam Defilesinin ülkemizde ikincisi “Kırılgan Düşler” teması ile yine harika bir gösteriyle izleyici ile buluştu. Sanatçılar tasarladıkları kostümleri kendi üzerlerinde sergileyerek masalsı bir atmosfer yarattılar.
Cam birçok dönüşümü ile edebiyattan, modaya, tiyatrodan, müziğe sanatın birçok alanında biz sanat izleyicilerini Uluslararası Denizli Cam Bienalinde buluşturdu. Sanat izleyicisi ile anlamlı. Birçok sanatçı ile yakından tanışmama vesile olan, camın dönüşümüne ve ilhamına bizi ortak eden Bienal Küratörleri Ömür ile Fatih Duruerk’e ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Yeniden sanat ve umut dolu günlerde buluşmak dileğiyle !
Kapak Fotoğrafı : Cam Sanatçısı Ömür Duruerk – Eseri: Camdan Kalp
Şeyma Hanım, elinize sağlık. Bir etkinliğin rengi, heyecanı, izleri ancak bu kadar güzel aktarılır. Teşekkürler
Fatih Bey heyecanıma ortak olduğunuz için ben çok teşekkür ederim.