Merhaba, sağlıklı beslenme hayatımızda her geçen gün daha da önemli bir rol almaya başladı. Yanlış tarım uygulamaları, uzun depolama süreleri, GDO lu ürünler ve zirai ilaçlar son zamanlarda iyice hortlayan kanserlerin tetikleyicisi oldular. Durum bu haldeyken yediklerimize ve içtiklerimize artık daha da dikkat etmemiz gerekiyor.
Tarım ile ilgili bu kadar olumsuzluğun olduğu ülkemizde güzel gelişmeler de olmuyor değil. İşte size bu yazımda İzmir’in Seferihisar ilçesinin Ulamış köyünde meydana gelen bir mucizeden bahsetmek istiyorum.
Topan Karakılçık Buğdayı ülkemizde geçmiş dönemlerde ekimine son verilen ve neredeyse unutulmaya yüz tutan 3 – 4 genetiği bozulmamış buğday türlerinden biriydi. Seferihisar Belediyesi tarafından 5 yıl önce gerçekleştirilen Tohum Takas Şenliği sırasında Seferihisar’a bağlı Gödence Köyü’nden bir köylünün annesinin sandığında sakladığı Topan Karakılçık tohumlarını şenliğe getirmesiyle yeniden gün yüzüne çıkmış oldu. Genetiği bozulmamış bu saf tohumlar Belediye tarafından “Can Yücel” tohum merkezinde beş sene boyunca ekilerek çoğaltıldı ve şu anda 100 dönümlük bir alana ulaştı.
Belediye daha sonra çoğalttığı bu tohumları köylülere dağıttı. Ürettikleri buğday mahsullerini hükümetin açıkladığı taban fiyatının iki katına satın alacağı konusunda Ulamış köylüleri ile bir sözleşme imzaladı. Bu sayede köylü ve çiftçinin gelirinin artması hedefiyle yeni bir projeye de hayat vermiş oldu.
Ulamış köyünde bu buğdaylardan ekmek üreten beş kişiden biri olan Aysun Abla ile evinin bahçesindeki fırının başında keyifli bir sohbet gerçekleştirip ekmek pişirdik.
Aysun Abla, ekşi maya ile yoğurduğu hamuru iki saat beklettiğini, sonrasında ateş tuğlası kullanılarak yapılmış olan fırında yeterli derecede ısıda 1 saat pişirerek hazırlandığını anlattı. Aysun Abla, Belediye Başkanı Tunç Soyer’in hayata geçirdiği bu proje ile kendileri için yeni bir pazar oluştuğunu, ürettikleri ekmekleri köy pazarında sattıklarını hatta İstanbul’dan bile sipariş aldıklarını söyledi.
Besin değeri çok yüksek olan Karakılçık Ata ekmeği, potasyum ve fosfor bakımından da çok zengindir. A, E, K, C vitaminleri ile yüksek lif ve protein oranı da oldukça yüksektir. Buzdolabında uzun süre muhafaza edilebilir. Topan Karakılçık ekmeğinin ağırlığı yaklaşık 1,600 gr olup, köyde şu anda 10 TL’den satılmaktadır.
Seferihisar Ulamış Köyü’nde her cumartesi günü köylü üretici pazarı kurulur. Seferihisar’da oturan birisi olarak bu pazarın müdavimlerinden olduğumu söyleyebilirim. Üretici pazarında köylüler evde yaptıkları yemekleri, pişirdikleri ekmekleri ve tarlalarında ürettikleri sebze ve meyveleri satarlar. Ayrıca her yıl Haziran ayında Ulamış Köyü’nde “Ata Ekmeği ve Armola Şenliği” düzenlenmektedir. Bu Şenlik ile ilgili yazımı Festival zamanında kaleme almayı planlıyorum.
Bir gün Ulamış Köyü’ne yolunuz düşerse, neşeli renklerle boyanmış sokaklarında gezmeyi, bol bol fotoğraf çekmeyi ve sıcak ata ekmeği üzerine sürülmüş Armola peynirinin tadına bakmayı unutmayın. Başka bir hikayede buluşmak dileğiyle,
Sevgiyle kalın…
yeni teman ve wordpress uygulaman hayırlı olsun Tahsincim. Şimdi daha havalısın. fotoğraflar nefis.
vee artık google indeksin var. darısı bize inşallah
Çok teşekkür ederim Taner Abicim, emin adımlarla ilerliyoruz :))
Karakılçık buğday unu satılıyor mu..?
Teşekkürler
Merhaba, evet internet üzerinden satış yapan siteler bulunuyor. Size; http://www.seferibakkal.com adresini tavsiye edebilirim.
Karakılçık buğdayını duymamıştım. Siyez buğdayı marketlerde görülüyor. Bazen alıyorum. Evde ekmek yaptığım için farklı unları deniyorum.
Merhaba, genetiği değiştirilmemiş 3-4 saf buğdaydan birisi olduğu için denemenizi tavsiye ederim. İnternetten http://www.seferibakkal.com adresinden temin edebilirsiniz. İyi günler dilerim…
Topan Karakılçık Ekmeği gibi köy ekmeklerini çok severim. Bazı büyük aktar veya internet sitelerinden de almaya çalışırım. Bu ekmeği kızartıp üstüne de tereyağ sürmek gibisi yok.
Merhaba, tereyağı kadar Seferihisar’a özgü bir peynir olan Armola sürerek yemenizi tavsiye ederim 😉
Ata Ekmeği ve Armola Şenliği yazınızı sabırsızlıkla bekliyorum
Tabii hemen gönderiyorum ;)) https://www.tahsinduman.com.tr/ata-ekmegi-ve-armola-senligi-03-agustos-2019-ulamis/
Belki bu sene sizde katılırsınız…
Karakılçık buğdayını ilk defa duydum.Çevremde bulabilecekmiyim araştıracağım.Ekmekler leziz gözüküyor:)
İnci Hanım merhaba, karakılçık buğdayına, ekmeğine ve daha bir çok ürüne kooperatife bağlı satış yapan http://www.seferipazar.com adresinden temin ulaşabilirsiniz.
Mis gibi kokmuştur o ekmekler.
Sıcacık mis gibi kokan o ekmeğe bir de tereyağı sürdüğünüzü düşünün :))
daha önce duymuştum, ancak araştırma fırsatım olmamıştı. Detaylı bilgilendirme yazınız için teşekkürler..kolaylıklar..
Nurcan Hanım merhaba, çocuğunuz biraz büyüdüğünde sizi Seferihisar, Urla ve Güzelbahçenin köylerini gezmeye bekliyoruz. Eminim çok güzel hikayelere imza atacaksınız 🙂 Saygılarımla…
Kesinlikle sağlıklı beslenme hel de şu dönemde çok önemli. Oryaya çıkışı da gerçekten çok ilginç ve çok iyi olmus.
Emel Hanım merhaba, maalesef şu anki tohumlarımızın büyük bir bölümünü İsrailden alıyoruz. Tohum takasını engelleyerek sadece sertifikalı tohumlar üzerinden tarım yapılmasını dikte etmek bence çok yanlış, bu yüzden kendi atalık tohumlarımıza sahip çıkmak ve çoğaltmak öncelikli tarım politikamız olmalıdır.
Yerli milli ve dahi gdosuz doğal ürünlere sonuna kadar destek verilmeli ve teşvik edilmeli ne güzel bir uygulama ne güzel bir proje emeği geçen herkese teşekkürler . Bu güzel haberleri de sizin vasıtanız ile duyduk teşekkürler.
Tarımda dışa bağlı bir ülke olmak istemiyorsak kendi atalık tohumlarımıza sahip çıkmamız ve çoğaltmamız şart.
Bu Aysun ablamın ekmeğinden istiyorum nerden sipariş verebilirim acaba
Merhaba Halide Hanım, Aysun Ablanın cep telefonunu mailinize atıyorum. İyi akşamlar dilerim…
Bana da atar mısınız
Merhaba, Aysun Ablanın eşinin telefonunu vereyim. Mehmet Abi: 0530 500 58 31
Muhteşem…Gündeme getirdiğin için teşekkürler Sevgili Tahsin.Antalya’ da bulmak mümkün mü?
Antalya’da bulmak mümkün değil ama ben size gelirken getiririm Zeynep Teyzeciğim…
AYSUN hanımdan Karakılçık Ekmeği ile Almola Peyniri ısmarlamak istiyorum,adres telefon ve iban öğrenebilir miyim?
Merhaba, Aysun Ablanın eşinin telefonunu vereyim size… Mehmet Abi: 0530 500 58 31
Merhaba. Annem TV de görmüş Aysun hanımı. Ekmek ve peynir alacağız ama mesajdaki Mehmet Bey’in numarasını aradığımda ulaşamıyorum. Başka bir numara var mı elinizde sipariş için nasıl ulaşabilirim.
Derya Hanım merhaba, Aysun Hanım’ın telefonu 0533 578 52 25 dir. Ayrıca Mehmet Bey ile görüştüm, artık ona da ulaşabilirsiniz.
İyi günler dilerim…
Iştah açıcı bir yazı ekmeği çok severim ve ata ekmeği eski doğal ve yapaylık bulunmayan yöntemler ile yapılanların lezzeti şifası başka ekmek yediğini hissediyor insan doyduğun umarım Seferihisara gelip tadmak nasip olur bu tarz emek verenlere destek olunsa çok önemli unutulmamalı
Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.
Merhaba.. ekmeğinden ,peynirinden,tereyağından almak istesek ne yapmalıyız ?
Mevlüt Bey merhaba, Ekmek yapan Aysun Ablanın eşinin telefonunu yazayım. Gerekli ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır.
05305005831 – Mehmet Abi
İyi günler dilerim…
Aysun hanim nasil sparis verebiliriz. Istanbula gonderiyormusunuz.Ekmek ve peynirinizden denemek istiyorum. Fiyatlarınıza yazarmisiniz.selam ve sevgiler.
Merhaba Gülten Hanım, 05335785225 Aysun Abla ile görüşebilirsiniz.
İlginiz için teşekkür ederim…
Karakılcık ekmeği ve armola ekmegi almak istiyordum nasıl temin edebirim tşk ederim..
Merhaba Şebnem Hanım, 05335785225 Aysun Abla ile görüşebilirsiniz.
İlginiz için teşekkür ederim…
Ekmek tulum peynir ve sucuk fiyatlari ve ben bursa da ikamet ediyorum nasıl sipariş verilecek TLF,05369246631
Ali Osman Bey merhaba, fiyat konusunda 05335785225 Aysun Abla ile görüşebilirsiniz.
Adres telefon .yazarsanız memnun oluruz. Selamlar.
Servet Bey merhaba, 05335785225 Aysun Abla ile görüşebilirsiniz.
Adres: İzmir ili Seferihisar ilçesi, Ulamış köyü…
Ekmek ve peynir istiyorum fiyatı nekadarAdanadan yazdım
Ali Rıza Bey merhaba, 0533 578 52 25 nolu telefondan Aysun Abla ile görüşebilirsiniz.
Ürünlerinizden almak istiyorum
Hacer Hanım merhaba, 0533 578 52 25 nolu telefondan Aysun Abla ile görüşebilirsiniz.
İlginiz için teşekkür ederim…
Ben bu ekmeği bizzat gidip fırından almak istiyorum
05335785225 Aysun Hanım ile görüşüp fırından çıkar çıkmaz alabilirsiniz….