Merhaba, sağlıklı beslenme hayatımızda her geçen gün daha da önemli bir rol almaya başladı. Yanlış tarım uygulamaları, uzun depolama süreleri, GDO lu ürünler ve zirai ilaçlar son zamanlarda iyice hortlayan kanserlerin tetikleyicisi oldular. Durum bu haldeyken yediklerimize ve içtiklerimize artık daha da dikkat etmemiz gerekiyor.
Tarım ile ilgili bu kadar olumsuzluğun olduğu ülkemizde güzel gelişmeler de olmuyor değil. İşte size bu yazımda İzmir’in Seferihisar ilçesinin Ulamış köyünde meydana gelen bir mucizeden bahsetmek istiyorum.
Topan Karakılçık Buğdayı ülkemizde geçmiş dönemlerde ekimine son verilen ve neredeyse unutulmaya yüz tutan 3 – 4 genetiği bozulmamış buğday türlerinden biriydi. Seferihisar Belediyesi tarafından 5 yıl önce gerçekleştirilen Tohum Takas Şenliği sırasında Seferihisar’a bağlı Gödence Köyü’nden bir köylünün annesinin sandığında sakladığı Topan Karakılçık tohumlarını şenliğe getirmesiyle yeniden gün yüzüne çıkmış oldu. Genetiği bozulmamış bu saf tohumlar Belediye tarafından “Can Yücel” tohum merkezinde beş sene boyunca ekilerek çoğaltıldı ve şu anda 100 dönümlük bir alana ulaştı.
Belediye daha sonra çoğalttığı bu tohumları köylülere dağıttı. Ürettikleri buğday mahsullerini hükümetin açıkladığı taban fiyatının iki katına satın alacağı konusunda Ulamış köylüleri ile bir sözleşme imzaladı. Bu sayede köylü ve çiftçinin gelirinin artması hedefiyle yeni bir projeye de hayat vermiş oldu.
Ulamış köyünde bu buğdaylardan ekmek üreten beş kişiden biri olan Aysun Abla ile evinin bahçesindeki fırının başında keyifli bir sohbet gerçekleştirip ekmek pişirdik.
Aysun Abla, ekşi maya ile yoğurduğu hamuru iki saat beklettiğini, sonrasında ateş tuğlası kullanılarak yapılmış olan fırında yeterli derecede ısıda 1 saat pişirerek hazırlandığını anlattı. Aysun Abla, Belediye Başkanı Tunç Soyer’in hayata geçirdiği bu proje ile kendileri için yeni bir pazar oluştuğunu, ürettikleri ekmekleri köy pazarında sattıklarını hatta İstanbul’dan bile sipariş aldıklarını söyledi.
Besin değeri çok yüksek olan Karakılçık Ata ekmeği, potasyum ve fosfor bakımından da çok zengindir. A, E, K, C vitaminleri ile yüksek lif ve protein oranı da oldukça yüksektir. Buzdolabında uzun süre muhafaza edilebilir. Topan Karakılçık ekmeğinin ağırlığı yaklaşık 1,600 gr olup, köyde şu anda 10 TL’den satılmaktadır.
Seferihisar Ulamış Köyü’nde her cumartesi günü köylü üretici pazarı kurulur. Seferihisar’da oturan birisi olarak bu pazarın müdavimlerinden olduğumu söyleyebilirim. Üretici pazarında köylüler evde yaptıkları yemekleri, pişirdikleri ekmekleri ve tarlalarında ürettikleri sebze ve meyveleri satarlar. Ayrıca her yıl Haziran ayında Ulamış Köyü’nde “Ata Ekmeği ve Armola Şenliği” düzenlenmektedir. Bu Şenlik ile ilgili yazımı Festival zamanında kaleme almayı planlıyorum.
Bir gün Ulamış Köyü’ne yolunuz düşerse, neşeli renklerle boyanmış sokaklarında gezmeyi, bol bol fotoğraf çekmeyi ve sıcak ata ekmeği üzerine sürülmüş Armola peynirinin tadına bakmayı unutmayın. Başka bir hikayede buluşmak dileğiyle,
Sevgiyle kalın…
yeni teman ve wordpress uygulaman hayırlı olsun Tahsincim. Şimdi daha havalısın. fotoğraflar nefis.
vee artık google indeksin var. darısı bize inşallah
Çok teşekkür ederim Taner Abicim, emin adımlarla ilerliyoruz :))
[…] gerçekleşen bir mucize ile tesadüfen ortaya çıkmıştır. Bu hikâye ile ilgili yazıma “Topan Karakılçık Ata Ekmeği’nin Öyküsü” linkinden […]
[…] karakılçık Ata Ekmeği’nin hikâyesini bilmeyenler daha önce yazmış olduğum “Topan Karakılçık Ata Ekmeği’nin Öyküsü” adlı yazımı […]
Karakılçık buğday unu satılıyor mu..?
Teşekkürler
Merhaba, evet internet üzerinden satış yapan siteler bulunuyor. Size; http://www.seferibakkal.com adresini tavsiye edebilirim.
Karakılçık buğdayını duymamıştım. Siyez buğdayı marketlerde görülüyor. Bazen alıyorum. Evde ekmek yaptığım için farklı unları deniyorum.
Merhaba, genetiği değiştirilmemiş 3-4 saf buğdaydan birisi olduğu için denemenizi tavsiye ederim. İnternetten http://www.seferibakkal.com adresinden temin edebilirsiniz. İyi günler dilerim…
Topan Karakılçık Ekmeği gibi köy ekmeklerini çok severim. Bazı büyük aktar veya internet sitelerinden de almaya çalışırım. Bu ekmeği kızartıp üstüne de tereyağ sürmek gibisi yok.
Merhaba, tereyağı kadar Seferihisar’a özgü bir peynir olan Armola sürerek yemenizi tavsiye ederim 😉