Topan Karakılçık Ata Ekmeği’nin Öyküsü / Ulamış Köyü – Seferihisar

Topan Karakılçık Ata Ekmeği’nin Öyküsü / Ulamış Köyü – Seferihisar

Merhaba, sağlıklı beslenme hayatımızda her geçen gün daha da önemli bir rol almaya başladı. Yanlış tarım uygulamaları, uzun depolama süreleri, GDO lu ürünler ve zirai ilaçlar son zamanlarda iyice hortlayan kanserlerin tetikleyicisi oldular. Durum bu haldeyken yediklerimize ve içtiklerimize artık daha da dikkat etmemiz gerekiyor.

Tarım ile ilgili bu kadar olumsuzluğun olduğu ülkemizde güzel gelişmeler de olmuyor değil. İşte size bu yazımda İzmir’in Seferihisar ilçesinin Ulamış köyünde meydana gelen bir mucizeden bahsetmek istiyorum.

Topan Karakılçık Ekmeği
Topan Karakılçık Ekmeği

Topan Karakılçık Buğdayı ülkemizde geçmiş dönemlerde ekimine son verilen ve neredeyse unutulmaya yüz tutan 3 – 4 genetiği bozulmamış buğday türlerinden biriydi. Seferihisar Belediyesi tarafından 5 yıl önce gerçekleştirilen Tohum Takas Şenliği sırasında Seferihisar’a bağlı Gödence Köyü’nden bir köylünün annesinin sandığında sakladığı Topan Karakılçık tohumlarını şenliğe getirmesiyle yeniden gün yüzüne çıkmış oldu. Genetiği bozulmamış bu saf tohumlar Belediye tarafından “Can Yücel” tohum merkezinde beş sene boyunca ekilerek çoğaltıldı ve şu anda 100 dönümlük bir alana ulaştı.

Topan Karakılçık Ekmeği
Topan Karakılçık Ekmeği

Belediye daha sonra çoğalttığı bu tohumları köylülere dağıttı. Ürettikleri buğday mahsullerini hükümetin açıkladığı taban fiyatının iki katına satın alacağı konusunda Ulamış köylüleri ile bir sözleşme imzaladı. Bu sayede köylü ve çiftçinin gelirinin artması hedefiyle yeni bir projeye de hayat vermiş oldu.

Ulamış köyünde bu buğdaylardan ekmek üreten beş kişiden biri olan Aysun Abla ile evinin bahçesindeki fırının başında keyifli bir sohbet gerçekleştirip ekmek pişirdik.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !  Ulamış’ta bir Brezilya’lı… Handre Cafe – Ulamış / Seferihisar

Aysun Abla, ekşi maya ile yoğurduğu hamuru iki saat beklettiğini, sonrasında ateş tuğlası kullanılarak yapılmış olan fırında yeterli derecede ısıda 1 saat pişirerek hazırlandığını anlattı. Aysun Abla, Belediye Başkanı Tunç Soyer’in hayata geçirdiği bu proje ile kendileri için yeni bir pazar oluştuğunu, ürettikleri ekmekleri köy pazarında sattıklarını hatta İstanbul’dan bile sipariş aldıklarını söyledi.

Topan Karakılçık Ekmeği
Topan Karakılçık Ekmeği

Besin değeri çok yüksek olan Karakılçık Ata ekmeği, potasyum ve fosfor bakımından da çok zengindir. A, E, K, C vitaminleri ile yüksek lif ve protein oranı da oldukça yüksektir. Buzdolabında uzun süre muhafaza edilebilir. Topan Karakılçık ekmeğinin ağırlığı yaklaşık 1,600 gr olup, köyde şu anda 10 TL’den satılmaktadır.

Seferihisar Ulamış Köyü’nde her cumartesi günü köylü üretici pazarı kurulur. Seferihisar’da oturan birisi olarak bu pazarın müdavimlerinden olduğumu söyleyebilirim. Üretici pazarında köylüler evde yaptıkları yemekleri, pişirdikleri ekmekleri ve tarlalarında ürettikleri sebze ve meyveleri satarlar. Ayrıca her yıl Haziran ayında Ulamış Köyü’nde “Ata Ekmeği ve Armola Şenliği” düzenlenmektedir. Bu Şenlik ile ilgili yazımı Festival zamanında kaleme almayı planlıyorum.

Bir gün Ulamış Köyü’ne yolunuz düşerse, neşeli renklerle boyanmış sokaklarında gezmeyi, bol bol fotoğraf çekmeyi ve sıcak ata ekmeği üzerine sürülmüş Armola peynirinin tadına bakmayı unutmayın. Başka bir hikayede buluşmak dileğiyle,

Sevgiyle kalın…

Topan Karakılçık Ekmeği
Topan Karakılçık Ekmeği

YAZAR HAKKINDA

TAHSİN DUMAN TAHSİN DUMAN 1980 İstanbul – Üsküdar doğumluyum. Evli ve iki çocuk babasıyım. İzmir – Seferihisar’da yaşıyorum. İşim sebebiyle sık seyahat ediyorum. Seyahatlerimden geride kalan zamanlarda yeni insanlarla tanışmak, farklı mekânlar keşfetmek, bilinmeyen hikâyeleri gün yüzüne çıkarmak ve bölgesel lezzetleri deneyimlemek en büyük hobilerimdir. Blogumdaki yazıları keyifle okuyacağınızı düşünüyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

20 yorum

  1. yeni teman ve wordpress uygulaman hayırlı olsun Tahsincim. Şimdi daha havalısın. fotoğraflar nefis.
    vee artık google indeksin var. darısı bize inşallah

  2. Karakılçık buğdayını duymamıştım. Siyez buğdayı marketlerde görülüyor. Bazen alıyorum. Evde ekmek yaptığım için farklı unları deniyorum.

  3. Topan Karakılçık Ekmeği gibi köy ekmeklerini çok severim. Bazı büyük aktar veya internet sitelerinden de almaya çalışırım. Bu ekmeği kızartıp üstüne de tereyağ sürmek gibisi yok.

    • Nurcan Hanım merhaba, çocuğunuz biraz büyüdüğünde sizi Seferihisar, Urla ve Güzelbahçenin köylerini gezmeye bekliyoruz. Eminim çok güzel hikayelere imza atacaksınız 🙂 Saygılarımla…

  4. Kesinlikle sağlıklı beslenme hel de şu dönemde çok önemli. Oryaya çıkışı da gerçekten çok ilginç ve çok iyi olmus.

    • Emel Hanım merhaba, maalesef şu anki tohumlarımızın büyük bir bölümünü İsrailden alıyoruz. Tohum takasını engelleyerek sadece sertifikalı tohumlar üzerinden tarım yapılmasını dikte etmek bence çok yanlış, bu yüzden kendi atalık tohumlarımıza sahip çıkmak ve çoğaltmak öncelikli tarım politikamız olmalıdır.

  5. Yerli milli ve dahi gdosuz doğal ürünlere sonuna kadar destek verilmeli ve teşvik edilmeli ne güzel bir uygulama ne güzel bir proje emeği geçen herkese teşekkürler . Bu güzel haberleri de sizin vasıtanız ile duyduk teşekkürler.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM