Munta Reçelleri / Sığacık Kaleiçi Pazarı
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • 3 Şubat 2023
  • 6
  • 1975
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    1 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Munta Reçelleri / Sığacık Kaleiçi Pazarı

Sabah kahvaltılarımızın vazgeçilmez lezzetlerindendir reçel.

Bazılarımızın kahvaltı anlayışı tuzlu gıdalar üzerine kurulu olsa da, ben sabah kahvaltısında tatlı yiyecekler tüketmeyi tercih edenlerdenim.

Size bu yazımda Sığacık Kaleiçi Pazarı içerisinde 2015 yılında hobi olarak başladığı reçel yapımına şu anda 40 farklı çeşit ile müşterilerine farklı tatlar sunan Serpil Hanım’ın yani “MUNTA” reçellerinin hikayesinden bahsedeceğim.

Sığacık’ı bilenler bilir, büyülü bir balıkçı kasabasıdır. Ne olduğunu anlamadan sizi etkisi altına alır. Deniz kokan taş evlerle süslü sokaklarında gezerken kaybolursunuz, ayrılırken bir hüzün çöker yüreğinize, muhakkak tekrar geri gelirsiniz zamanı geldiğinde…

Munta Reçelleri - Sığacık
Munta Reçelleri – Sığacık

Saraybosna’lı bir ailenin kızı olan Serpil Hanım’ın Sığacık hikayesi ise 25 yıl önce ablasının Kaleiçi’nde aldığı ev ile başlamış. Serpil Hanım’ın Annesi Munta Hanım ve dayısı taşınmış önce kasabaya, onları sık sık ziyarete gelen Serpil Hanım da bir dönem sonra kendisini Sığacık’ta bulmuş.

“Munta” Boşnakça’da ibadet edilen yer anlamına geliyormuş. Munta Hanım elinden her iş gelen becerikli bir kadınmış. Sığacık’ta yaşamaktan büyük zevk alıyor, zamanının çoğunu kardeşi ile balık tutarak geçiriyormuş.

Serpil Hanım’ın abisi Kaleiçi çarşısının pazar ortamına evrilmesiyle, evlerinin önünde şerbet satmaya başlamış, daha sonra annesi ve abisi Serpil Hanım’a hobi olarak yaptığı reçelleri de tezgahta satması yönünde ısrarda bulunmuşlar. Önceleri bu fikre soğuk bakan Serpil Hanım ısrarlara daha fazla dayanamayıp yaptığı reçelleri tezgaha çıkarmaya başlamış. Reçellerinin çok beğenildiğini ve talep edildiğini gören Serpil Hanım 2015 yılında markalaşmaya ve işleri büyütmeye karar vermiş. 2016 yılında vefat eden Munta Hanım’ın ismini yaşatmak adına reçellerinin marka başvurusunu “MUNTA REÇELLERİ” olarak tescil ettirmiş.

Munta Reçelleri - Sığacık
Munta Reçelleri – Sığacık

4 senedir farklı reçel çeşitleri üzerinde çalışan Serpil Hanım’ın bugün 15’i zencefilli olmak üzere toplam 40 dan fazla reçel çeşidi bulunuyor. Serpil Hanım; zencefilin hem modern hem de geleneksel tıpta özellikle; mide bulantısı, soğuk algınlığı, sindirim sorunları, alerjik astım ve öksürük gibi hastalıkların tedavisinde kullanıldığını bu yüzden zencefilli reçel çeşitlerine daha fazla yer verdiklerini söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !  Makarnanın yanına ne gider?

Kendisi ile yaptığım sohbet sırasında birçok reçeli deneme fırsatı buldum, özellikle; murt, limon, portakal, zerdeçal, kızılcık, dut, çilek, mandalina, böğürtlen ve süt reçeli kesinlikle denenmesi gereken reçellerin başında geliyor.

Serpil Hanım reçellik malzemelerinin çoğunu başka illerden temin ediyor. Örneğin; murt, zencefil ve zerdeçalı Gazipaşa’dan, portakalı Alanya’dan, kızılcıkları Eğirdir’den, dutları ise Tire’den temin ediyor.

Ürünlerinde sadece pancar şekeri kullandığını söyleyen Serpil Hanım, ‘’kendim yemeyeceğim hiçbir ürünü asla başkasına yedirmem’’ dedi.

Munta Reçelleri - Sığacık
Munta Reçelleri – Sığacık

Pazar günü Kaleiçi Çarşısı içerisinde Sığacık Pazarı kurulur. Bu Pazar İzmir’in en gözde pazarlarından birisidir. Yaz kış ayırt etmeksizin her pazar hınca hınç dolu olur, sizin de yolunuz bir pazar günü Sığacık’a düşerse Munta Hanım’ın adını taşıyan bu harika reçellerin tadına bakmadan dönmeyin.

Başka bir hikâyede buluşmak dileğiyle,

Sevgiyle kalın….

Munta Reçelleri - Sığacık
Munta Reçelleri – Sığacık
Munta Reçelleri - Sığacık
Munta Reçelleri – Sığacık

YAZAR HAKKINDA

TAHSİN DUMAN TAHSİN DUMAN 1980 İstanbul – Üsküdar doğumluyum. İki çocuk babasıyım. İzmir – Seferihisar’da yaşıyorum. İşim sebebiyle sık seyahat ediyorum. Seyahatlerimden geride kalan zamanlarda yeni insanlarla tanışmak, farklı mekânlar keşfetmek, bilinmeyen hikâyeleri gün yüzüne çıkarmak ve bölgesel lezzetleri deneyimlemek en büyük hobilerimdir. Blogumdaki yazıları keyifle okuyacağınızı düşünüyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

6 yorum

  1. Böyle doğal yapımı yapan kişilerden mümkün mertebe almaya çalışırım çünkü kolay değil ve hele katkısız ürünler artık çok daha değerli bir dönem her şey katkılı endüstriyel olduğu için normal tatlar nasıldı unıttuk

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM