Herkese Merhaba,
Şimdi size, “İzmir’in en çok ziyaretçi çeken yeri neresidir” diye sorsam, eminim ki bir çoğunuzdan “Çeşme” veya “Alaçatı” cevabını alırım. Ancak bu soruyu İzmir’de oturan birisine sorsam vereceği ilk cevap “Kemeraltı Çarşısı” olacaktır.
İzmir’in sosyal ve kültürel hayatına yön veren Kemeraltı Çarşısı’nda; Osmanlı Dönemi’nden kalan tarihi camileri ziyaret edebilir, başta Kızlarağası olmak üzere çok sayıda hanı gezebilir, her damak tadına uygun yüzlerce lezzeti tadabilir, dünyanın en büyük açık hava çarşısındaki binlerce dükkandan alış veriş yapabilirsiniz.
Çarşı içerisinde yer alan meşhur yiyecek içecek mekanlarını tek yazıda anlatamayacağım için Blogumda bir yazı dizisi şeklinde paylaşmaya karar verdim. İşte bu yazı dizimin ilk bölümünü “Kemeraltı Çarşısın’da Yarım Asırlık Lezzetler adı ile yayınlıyorum.
Tahmin edeceğiniz gibi “Dünya’nın en büyük açık hava çarşısı” ünvanına sahip Kemeraltı Çarşısı içerisinde çok sayıda yiyecek içecek alternatifleri bulunmaktadır. Ancak bazıları yarım asırdan fazla faaliyet gösterdiği için ilk önce onları yazarak başlamak istedim. Bu yazımda, Meşhur Hisarönü Şambalicisi’ni, Söğüşçü Cimbom’u ve Urlalı Hasan Usta’yı (Kısmet Lokantası) tanıtacağım.
Daha fazla uzatmadan lezzet yolculuğuna başlayalım.
Meşhur Hisarönü Şambalicisi
Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım sözünden hareketle önce Meşhur Hisarönü Şambalicisi ile başlayalım…
Firmanın kurucusu olan Adem Saatçi Bulgaristan göçmeniymiş. Mesleğine, 1942 yılında seyyar arabası ile Hisarönü’nde Şambali satarak başlamış ve tam 45 yıl boyunca da devam etmiştir. Hayırsever bir insan olan Adem Bey, işinden kazandığı paranın büyük bir kısmını hayır işlerinde kullanmış, İzmir’in farklı ilçe ve köylerinde; ortaokul, kreş, yemekhane, mutfak ve çeşme yapımı için maddi desteklerde bulunmuştur.
Adem Saatçi, 1987 yılında işini yanında çalışan Muhammer Doyurgan’a öğretmiş ve teslim etmiştir. Bugüne geldiğimizde Şambali Tatlıcısı aynı ailenin 3. Kuşak temsilcileri tarafından işletilmektedir. 76 yıldır faaliyet gösteren mekanın sahibi Aşkın Bey (Muhammer Doyurgan’ın oğlu) ile Şambali yapımının püf noktaları üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdim.
Çarşı içerisindeki ilk dükkanı 1993 yılında açan tatlıcı, şu anda iki dükkan ile müşterilerine hizmet vermektedir. 1,5 yıl öncesine kadar sadece şambali tatlısı yapılan tatlıcıda, artık Halep Tatlısı da satılmaktadır.
Şambali Tatlısı içerisinde fıstık ve irmik kullanılırken, Halep tatlısında ise sadece ceviz kullanılıyor. Şambali ve Halep tatlısının; kaymaklı, kaymaksız, sade, hindistan cevizli, tarçınlı, antep tozu gibi seçenekleri bulunmaktadır.
Şimdi gelelim ustasından Şambali tarifini almaya, yalnız bu tarifi evde denemek yerine yolunuz düşerse yerinde yemenizi tavsiye ederim.
İrmik, şeker, nişasta ve süt hamur hale gelene kadar elle yoğurulur, bakır tepsi içerisine dökülen kek hamurları, kara fırına atılarak pişirilir. Pişen kek hamurlarının üzerine soğuk şerbet dökülerek bir gün bekletilmeye bırakılır. (Isıyı hemen kaybetmemesi ve hamurun şerbeti daha iyi çekmesi için özellikle bakır tepsi kullanılır) Şambali Tatlısı yapıldığı gün tüketilmez, bunun sebebi irmiğin şişmesi ve vücudu rahatsız etmemesini sağlamaktır. Bir gün bekletilen Şambali Tatlıları ertesi gün satışa sunulur.
Hisarönü Şambalici’sinde;
Sade Şambali – 8 TL
Kaymaklı Şambali – 10 TL
Halep Tatlısı (Kaymaklı) – 12 TL den satılmaktadır. (Fiyatlar 19.05.2022 de revize edilmiştir.)
Söğüşçü Cimbom – Ramazan USTA
Kemeraltın’daki ikinci durağım İzmir’in vazgeçilmez lezzetlerinden olan Söğüşü, bence İzmir’de en iyi yapan yer olan Söğüşcü Cimbom oldu. Kemeraltı’nın belki de en samimi esnaflarından biri olan Ramazan Abi, aynı zamanda mekanın isminden de anlaşılacağı üzere Fanatik Galatasaray’lıdır.
Aslen Niğdeli olan Ramazan Usta, 1978 yılından beridir faaliyet göstermektedir. Müşterilerini Cimbom Hoşgeldin diyerek karşılaması, sıcak ortamı, güler yüzlü personeli ve uygun fiyatı ile İzmir’in vazgeçilmez mekânlarından birisidir. Ramazan Abi Söğüşü hazırlarken kendine has tarzı ile size “acı atayım mı Cimbom”, “çift lavaş mı cimbom”, “yanında ayran ister misin cimbom” gibi sorular sorar, hangi takımlı olursanız olun onun gözünde Cimbom lu’sunuzdur.
Söğüş, kuzu kellesinin dil, yanak, beyin ve göz kısımlarının ufak ufak doğranmasıyla hazırlanır. Anadolu’da tandır usulü sıcak olarak tabakta servis edilirken, İzmir’de soğuk olarak çift veya tek lavaş içerisine bol kimyon, soğan ve domates ilave edilerek tüketilir. Sakatat seviyorsanız ve söğüş damak tadınıza uygun bir lezzetse, 20 TL karşılığında bu muhteşem lezzeti denemenizi tavsiye ederim.
Kısmet Lokantası – Urlalı Hasan Usta
Kemeraltı’ndaki üçüncü ve son durağım tepsi yemekleriyle meşhur bir Esnaf lokantası olan Urlalı Hasan Usta’nın Kısmet Lokantasıdır.
Kısmet Lokantası, Hasan Usta tarafından 1967 yılında Kemeraltı Kestane Pazarı Camii yanında bir dükkanda faaliyetine başlamış. 1978 yılında ise şu anda halen faaliyet gösterdikleri dükkana taşınmış. Hasan Usta’nın oğlu Taylan Bey ile yaptığım sohbette Balkan kökenli bir Aileden geldikleri için lokantada; Balkan, Ege, Yunan ve Osmanlı mutfağından farklı lezzetlere yer verdiklerini söyledi.
Günlük yaklaşık 35 – 40 tepsi yemek çıkardıklarını söyleyen Taylan Bey, yemeklerde mevsimsel olarak farklı lezzetlere de yer verdiklerini söyledi. Urla’lı oldukları için yaz mevsiminde özellikle ot ve zeytinyağlı yemekleri de müşterilerimizin beğenisine sunuyoruz dedi.
Yolunuz, İzmir Kemeraltı Çarşısındaki Kısmet Lokantası’na düşerse size aşağıda tavsiye edeceğim lezzetleri az porsiyonlar ile de olsa mutlaka deneyin derim.
Elbasan tava, Kuzu Kapama, Kuzu Tandır, İzmir köfte, zeytinyağlı enginar, kuzu etli şevketi bostan, kuzu etli arapsaçı ve buldur pilavı mutlaka denenmesi gereken yemeklerdir.
Kemeraltı Çarşısı’ndaki Yarım Asırlık Lezzetler isimli yazı dizimin 1. Bölümünün sonuna geldik. Çarşı içerisinde bulunan diğer mekanlarla ilgili başka bir yazımda buluşmak dileğiyle, kendinize iyi bakın.
Sevgiyle kalın…
Ya Ben iki haftadır İzmir’deyim ne zamandır şambali tatlısını yemek istiyorum. Bir kısmet olmadı. Gidip burada yerim artık. Teşekkür ederim tanıtım için..
Öncelikle İzmir’e hoş geldiniz Saadet Hanım. Şambali Tatlısını seviyorsanız özellikle Kaymaklı olanını tavsiye ederim. Limonota severseniz Hisarönü Şambalicisinin Limonatası da meşhurdur :))
çok keyifli ve iştah açıcı bir yazı olmuş. Kemeraltı gerçekten de bir tarih.. aynı zamanda da lezzet tarihi..
Evet haklısınız Nurcan Hanım, mistik bir havası var. Bende çok seviyorum Kemeraltı Çarşısının Tarihi dokusunu.
Her ilin kendibe has yoresel lezzetleri vardır. Ege lezzetlerine her zaman midemde büyük yer vardır. Hele enyinar ic bakla ile bayılırım.
Yorumunuz için çok teşekkür ederim Emel Hanım, dediğiniz gibi her bölgenin kendine özgü lezzetleri var. Ege dediğimizde aklımıza birbirinden farklı yemeklere lezzet veren otlar geliyor. Bende Kuzu etli Şevketi Bostana bayılıyorum :))
Tarihi kemer altı çarşısının en meşhur şambalicisi 2 gün önce yedim. Tanıdık yerler görmek insanA tebessüm ettiriyor.
Afiyet olsun :)) Aynı mekanın limonata ve dondurmasını da tavsiye ederim. Kemeraltı başlı başına bir lezzet ve kültür merkezi diyebilirim. Teşekkürler