Annemin Yemekleri & Kuzine Hikâyeleri

Herkese merhaba,

Pazarlama işiyle uğraştığım 12 yıl boyunca Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde görev yaptım. İş ve tatil amaçlı olmak üzere toplam 62 ili ziyaret etme şansım oldu.

Yıllarca yaptığım bu seyahat sonrasında ülkemizin en renkli bölgesinin Karadeniz Bölgesi olduğunu söyleyebilirim. Karadenizli olmamın bu söylemde etkisi olsa da; muhteşem doğası, insanlarının doğallığı, yeşilin her tonunu barındırması ve geniş mutfak kültürü nedeniyle görülmesi gereken yerlerin başında geldiğini düşünüyorum.

Batı Karadeniz bölgesi; et yemekleri ve hamur işi ağırlıklı bir kültüre sahiptir. Özellikle benim de memleketim olan Karabük ve komşu illerinde börek, gözleme, mantı, banduma (ıslama, tirit), kuzu kebabı, tarhana çorbası, çekme helva vb. yiyecekler çokça tüketilir.

Bandırma Yemeği – Karabük

Batı Karadeniz’den doğuya doğru ilerlediğimizde ise yemek çeşitliliğinin farklılık gösterdiğini, hamur işlerinin yerini sebze, turşu, çeşitli yabani ot yemekleri ve balık ürünlerine bıraktığını görürüz.

Her sene eşimin memleketi olan Ordu’nun Ünye ilçesine tatile gideriz. Yaklaşık 1 hafta 10 gün köyde kalırız. Bu zaman zarfında annemin yaz kış yanan kuzinesinde pişen harika yemekleri tadar, kuzine başında çay içerken yapılan aile sohbetleri ile stresten uzak keyifli bir tatil geçiririz.

Mısır Ekmeği ve Mezgit Kızartması - Ordu
Mısır Ekmeği ve Mezgit Kızartması – Ordu

Şimdi size annemin kuzinede yaptığı bazı yemekleri görselleri ile beraber anlatmaya ve tanıtmaya çalışacağım. Umarım içlerinde damak tadınıza uygun lezzetlere rastlarsınız.

O zaman benim en sevdiğim yemekler ile başlayalım;

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !  Dünden Bugüne Fethiye Balık Hali

Fasülye Turşusu

Turşular birkaç saat suda bekletildikten sonra sıkılarak mısır unu ile karıştırılır. Karıştırılan turşular kuzine üzerindeki tavaya döşenir. Altı ve üst kısmı çevrilmek suretiyle kızartılır. Mısır ekmeği ve yoğurtla yemenizi tavsiye ederim.

Fasülye Turşusu - Ordu
Fasülye Turşusu – Ordu

Galdirik ve Çökülce Kavurması

Karadeniz’in en sevilen yabani otlarından olan Galdirik (Ispıt) ve Çökülce (sakarca) isteğe bağlı olarak mısır ununa bularak kızartılır veya soğan ile kavrularak tüketilir. Sabah kahvaltısında yumurtalı ekmek ile yemeden ölmeyin derim.

Galdirik ve Çökülce Kavurması - Ordu
Galdirik ve Çökülce Kavurması – Ordu

Zincir Kebabı

Dana etinden julyen (annemin deyimiyle silemen) doğranan parçalar tavada suyunu çekene kadar pişirilir. Pişen etler tereyağı ile kavrulur. Özellikle sabah kahvaltısında patates kızartması ve mısır ekmeği ile muhteşem olur.

Zincir Kebabı - Ordu
Zincir Kebabı – Ordu

Şıf Kızartması (Karalahana Çiçeği)

Haşlanan karalahana çiçekleri (şıflar) sıkılarak mısır unu ile karıştırılarak tavada kızartılır. Bu bölgede yenebilen bütün yeşilliklerin kavurması, sarması ve mısır unu ile kızartması yapılabilir.

Şıf Kızartması ve Fasülye Turşusu - Ordu
Şıf Kızartması ve Fasülye Turşusu – Ordu

Mısır Ekmeği ve Yumurtalı Ekmek

Köyde ekmek yapımı günlük bir faaliyettir. Akşamdan yoğurulan hamurlar, tercihinize bağlı olarak yumurtalı ya da sade olarak kuzinede pişirilir. Mısır ekmeği yapımında; mısır unu fazla, beyaz un az olacak şekilde hamur yoğurularak bekletilir, mayalanan hamur kuzinede pişirilerek tüketilir.

Tereyağlı Yumurtalı Ekmek - Ordu
Tereyağlı Yumurtalı Ekmek – Ordu

Armut ve Elma Pekmezi

Annem, bahçede yetişen neredeyse tüm meyvelerden pekmez yapabilir. Özellikle; armut, elma, hurma favori pekmezleridir. Pekmezi yapılacak meyveler genelde ince ince doğranarak odun ateşinde saatlerce pişirilir.

Meyvesine göre yapımı farklılık gösterse de pişirilen bu meyveler süzülerek posalarından ayrılır, elde edilen meyve suları ise tekrar kazanlarda saatlerce kaynatılarak pekmez kıvamına gelir. Genelde kahvaltılarda tüketilen pekmezler, diğer zamanlarda da yoğurt üzerine dökülerek yenebilmektedir.

Armut Pekmezi - Ordu
Armut Pekmezi – Ordu

Yukarıda yazdığım yiyeceklerin dışında özellikle kuzine üzerinde mısır unu ile kızartılan taze Karadeniz Hamsisi ve Mezgiti benim en sevdiğim balık yemekleridir. Karadeniz Bölgesini hala görmediyseniz seyahat planlarınızda öncelikli olarak gitmeniz gereken yerlerin başına yazın, ama öyle turla falan gelmeyin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !  Bence Karadeniz...

Bu bahsettiğim güzellikleri turlarla görmeniz mümkün değildir. İmkanınız varsa Karadenizli bir arkadaşınızın peşine takılın, köy evinde kalın, kuzine başında gece sohbetleri yapın.

Karadeniz’in güzelliklerini ancak böyle anlayabilirsiniz.

Sevgiyle kalın…

Hamsi Tava - Ordu
Hamsi Tava – Ordu
Karalahana Sarması ve Mısır Ekmeği
Karalahana Sarması ve Mısır Ekmeği
Tirmit Mantarı ve Fındık Kavurması
Tirmit Mantarı ve Fındık Kavurması
Mantı - Karabük
Mantı – Karabük
Gözleme Çeşitleri - Karabük
Gözleme Çeşitleri – Karabük
Buğday Ekmeği - Ordu
Buğday Ekmeği – Ordu
Elma Pekmezi - Ordu
Elma Pekmezi – Ordu

9 Comments Posted

  1. Tahsin enfes tatlara enfes bir yazı olmuş. Bu işin sonu nereye gidecek ben biliyorum çok fazla kilo aldıracaksın sen bana kardeşim bu fotoğraflar nedir ya Tahsin. Bu arada Kayınvalidenin aşçılığına şapka çıkarırım. Elleri dert görmesin.

    • Taner Abim imkan olsa da beraber gitsek ne güzel olur, o yemekler köyde o kuzinenin üzerinde güzel oluyor. Aynı mısır unu ile ekmeği evinde yapsan tutmuyor lezzeti :))

Bir Cevap Yazın