Herkese merhaba,
Pazarlama işiyle uğraştığım 12 yıl boyunca Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde görev yaptım. İş ve tatil amaçlı olmak üzere toplam 52 ili ziyaret etme şansım oldu.
Yıllarca yaptığım bu seyahat sonrasında ülkemizin en renkli bölgesinin Karadeniz Bölgesi olduğunu söyleyebilirim. Karadenizli olmamın bu söylemde etkisi olsa da; muhteşem doğası, insanlarının doğallığı, yeşilin her tonunu barındırması ve geniş mutfak kültürü nedeniyle görülmesi gereken yerlerin başında geldiğini düşünüyorum.
Batı Karadeniz bölgesi; et yemekleri ve hamur işi ağırlıklı bir kültüre sahiptir. Özellikle benim de memleketim olan Karabük ve komşu illerinde börek, gözleme, mantı, banduma (ıslama, tirit), kuzu kebabı, tarhana çorbası, çekme helva vb. yiyecekler çokça tüketilir.
Batı Karadeniz’den doğuya doğru ilerlediğimizde ise yemek çeşitliliğinin farklılık gösterdiğini, hamur işlerinin yerini sebze, turşu, çeşitli yabani ot yemekleri ve balık ürünlerine bıraktığını görürüz.
Her sene eşimin memleketi olan Ordu’nun Ünye ilçesine tatile gideriz. Yaklaşık 1 hafta 10 gün köyde kalırız. Bu zaman zarfında annemin yaz kış yanan kuzinesinde pişen harika yemekleri tadar, kuzine başında çay içerken yapılan aile sohbetleri ile stresten uzak keyifli bir tatil geçiririz.
Şimdi size annemin kuzinede yaptığı bazı yemekleri görselleri ile beraber anlatmaya ve tanıtmaya çalışacağım. Umarım içlerinde damak tadınıza uygun lezzetlere rastlarsınız.
O zaman benim en sevdiğim yemekler ile başlayalım;
Fasülye Turşusu
Turşular birkaç saat suda bekletildikten sonra sıkılarak mısır unu ile karıştırılır. Karıştırılan turşular kuzine üzerindeki tavaya döşenir. Altı ve üst kısmı çevrilmek suretiyle kızartılır. Mısır ekmeği ve yoğurtla yemenizi tavsiye ederim.
Galdirik ve Çökülce Kavurması
Karadeniz’in en sevilen yabani otlarından olan Galdirik (Ispıt) ve Çökülce (sakarca) isteğe bağlı olarak mısır ununa bularak kızartılır veya soğan ile kavrularak tüketilir. Sabah kahvaltısında yumurtalı ekmek ile yemeden ölmeyin derim.
Zincir Kebabı
Dana etinden julyen (annemin deyimiyle silemen) doğranan parçalar tavada suyunu çekene kadar pişirilir. Pişen etler tereyağı ile kavrulur. Özellikle sabah kahvaltısında patates kızartması ve mısır ekmeği ile muhteşem olur.
Şıf Kızartması (Karalahana Çiçeği)
Haşlanan karalahana çiçekleri (şıflar) sıkılarak mısır unu ile karıştırılarak tavada kızartılır. Bu bölgede yenebilen bütün yeşilliklerin kavurması, sarması ve mısır unu ile kızartması yapılabilir.
Mısır Ekmeği ve Yumurtalı Ekmek
Köyde ekmek yapımı günlük bir faaliyettir. Akşamdan yoğurulan hamurlar, tercihinize bağlı olarak yumurtalı ya da sade olarak kuzinede pişirilir. Mısır ekmeği yapımında; mısır unu fazla, beyaz un az olacak şekilde hamur yoğurularak bekletilir, mayalanan hamur kuzinede pişirilerek tüketilir.
Armut ve Elma Pekmezi
Annem, bahçede yetişen neredeyse tüm meyvelerden pekmez yapabilir. Özellikle; armut, elma, hurma favori pekmezleridir. Pekmezi yapılacak meyveler genelde ince ince doğranarak odun ateşinde saatlerce pişirilir.
Meyvesine göre yapımı farklılık gösterse de pişirilen bu meyveler süzülerek posalarından ayrılır, elde edilen meyve suları ise tekrar kazanlarda saatlerce kaynatılarak pekmez kıvamına gelir. Genelde kahvaltılarda tüketilen pekmezler, diğer zamanlarda da yoğurt üzerine dökülerek yenebilmektedir.
Yukarıda yazdığım yiyeceklerin dışında özellikle kuzine üzerinde mısır unu ile kızartılan taze Karadeniz Hamsisi ve Mezgiti benim en sevdiğim balık yemekleridir. Karadeniz Bölgesini hala görmediyseniz seyahat planlarınızda öncelikli olarak gitmeniz gereken yerlerin başına yazın, ama öyle turla falan gelmeyin.
Bu bahsettiğim güzellikleri turlarla görmeniz mümkün değildir. İmkanınız varsa Karadenizli bir arkadaşınızın peşine takılın, köy evinde kalın, kuzine başında gece sohbetleri yapın.
Karadeniz’in güzelliklerini ancak böyle anlayabilirsiniz.
Sevgiyle kalın…
Annemin ellerine sağlık ama benim en çok hoşuma giden Hamsi Tava oldu. Hamsi vazgeçilmezimdir. 🙂
Karadeniz Hamsisi de bir başka olur yalnız :))
Tahsin enfes tatlara enfes bir yazı olmuş. Bu işin sonu nereye gidecek ben biliyorum çok fazla kilo aldıracaksın sen bana kardeşim bu fotoğraflar nedir ya Tahsin. Bu arada Kayınvalidenin aşçılığına şapka çıkarırım. Elleri dert görmesin.
Taner Abim imkan olsa da beraber gitsek ne güzel olur, o yemekler köyde o kuzinenin üzerinde güzel oluyor. Aynı mısır unu ile ekmeği evinde yapsan tutmuyor lezzeti :))
offff annemin yemekleri hangi birini canım istedi bilemedim. hepsi olsun annelerin elleri dert görmesin
Yemeklerin hepsi birbirinden lezzetli, insan hangisini yiyeceğini şaşırıyor. Allah başka dert vermesin Ahu Hanım :))
Emeginize saglik zevkle takipteyim blogunuzu 🙂
Teşekkür ederim Ahu hanım, çok mutlu oldum. Ben sizin hızınıza yetişemiyorum ne yazık ki :)) Maşallah süper bir ekip ile harika işler çıkarıyorsunuz tebrik ediyorum…
Cok teşekkürler
Ellerine sağlık güzel insan . Özlediğim yemekler var içinde turşu kavurması ve kaldirik:))) . Annem benim için dondurucuda muhafaza ediyor yada tursu yapıyor ama tazesinin yerini tutmuyor tabi::(((
Seda Hanım merhaba, yorumunuzu spam’a atmış, yeni fark ettim gecikme için kusura bakmayın. Karadeniz mutfağının vazgeçilmezi olan turşu kavurmasına bende bayılıyorum. Bu yemeklerin lezzetleri yerinde ve kuzine üzerinde olunca daha lezzetli oluyor kesinlikle ;))
Karadeniz yemeklerinden en çok muhlamayı seviyorum harika yazı olmuş çok şey öğrendim ama hiçbirini denemedim henüz