Herkese merhaba, dün gece hayatımda ilk kez bir arp dinletisine katıldım. Üstelik Urla’ya bağlı Bademler Köyü’nde bulunan “Bademler Köy Tiyatrosu” salonunda gerçekleştirildi.
İlk cümleyi okuduğunda insanın aklına bir anda birden fazla soru geliyor değil mi? “Köyde arp konseri mi olur?” ya da “Köyde Tiyatro Salonu mu var?” gibi cümleleri duyar gibiyim. Ancak, Ege’de yaşıyor veya köylerinin dokusunu biliyorsanız bu tip müzikal veya görsel etkinlikler artık size normal geliyor. Sanat ile iç içe olan bu köylerin çoğunda; kütüphane, tiyatro, ve hatta oyuncak müzesi gibi sanatsal yapılara rastlamak mümkün. Ege’de yaşamanın en güzel taraflarından birisi de sanatsız kalmanın mümkün olmaması diyebilirim.
Şimdi size Türkiye’nin en önemli Arp Sanatçısı Şirin PANCAROĞLU’nun Bademler Köy Tiyatrosu’nda arp konseri vermesine imkân sağlayan, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Müştemilat Kumpanya ortak projesi olan “Senin için Sanat” sloganıyla gerçekleştirilen konser etkinliklerinden bahsetmek istiyorum.
Müştemilat Kumpanya
Müştemilat, 2016 yılında Seferihisar Ürkmez Mahallesi’nde Sanat Yönetmeni Veysel ERYÜREK tarafından müzik atölyesi olarak kuruldu. Bünyesinde eğitim amaçlı pek çok müzikal etkinlik yapıldı. Artan talepler nedeniyle dönemin belediye başkanı Tunç SOYER’in büyük desteği ve yönlendirmeleri sonucunda donanımlı bir performans alanı haline getirilerek “Sahne Müştemilat” adıyla faaliyetlerine devam etti.
İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, İzmir Devlet Opera ve Balesi gibi devlet kurumlarımızın ve TOBAV, Tiyatro Medresesi vb. değerli kültür/sanat kurumlarının; Erkan OĞUR, Şirin PANCAROĞLU, Serap TAMAY, Derya TÜRKAN başta olmak üzere pek çok değerli sanatçımızın desteğiyle tiyatrodan, söyleşiye konserden festivale kadar pek çok sanatsal faaliyet düzenledi.
Bu sosyal sorumluluk projesinde görev alan sanatçılarımız halkın her kesimiyle köy, mahalle, ilçe merkezi ayırt etmeksizin; sahnede, kahvede, düğün salonunda, okul bahçesinde ve pek çok alanda gönüllü etkinliklerle buluşturuldu ve buluşturulmaya da devam ediyor.
Müştemilat Kumpanya, “Senin İçin Sanat” sloganıyla popüler olanın dışında bırakılmış, nitelikli ve evrensel sanat ürünlerine ulaşmakta zorluk çeken ve bu anlamda dezavantajlı grup içinde sayılabilecek vatandaşlarımızdan herhangi bir ücret, bilet veya davetiye talep edilmeksizin sanatçılarımızla buluşturmayı amaç edinmiştir.
Müştemilat Kumpanya, kurucusu ve destekçisi İzmir Büyük Belediye Başkanı Tunç SOYER’in önderliğinde tüm İzmir’in arka mahallerinde yaşayan insanlarla sanatı ve sanatçıyı buluşturmaya devam etmektedir.
“Senin için Sanat” Müştemilat Kumpanya Mahalle Konserleri nerelerde olacak ?
Şirin Pancaroğlu
01 Şubat Cumartesi (İzmir & Selçuk – Efes Kent Belleği Merkezi)
14 Şubat Cuma (İzmir & Çeşme / Aya Haralambos Kültür Merkezi Eski Klise)
14 Mart Cumartesi (İzmir & Menemen – Kubilay Kültür Merkezi)
18 Nisan Cumartesi (İzmir & Torbalı – Belediye Kültür Merkezi
09 Mayıs Cumartesi (İzmir & Seferihisar – Çağan Irmak Salonu)
06 Haziran Cumartesi (İzmir & Ödemiş – Birgi Dervişağa Medresesi)
Serap Tamay
08 Şubat Cumartesi (İzmir & Ödemiş – Kaymakçı Köyü Düğün Salonu)
22 Şubat Cumartesi (İzmir & Çiğli – İBB Çiğli Kültür Merkezi
08 Mart Pazar (İzmir & Bayındır – Y.Kerim Onart Kültür Merkezi
21 Mart Cumartesi (İzmir & Foça – Reha Midilli Kültür Merkezi)
03 Mayıs Pazar (İzmir & Beydağ Merkez)
13 Haziran Cumartesi (İzmir & Buca – Kaynaklar Köyü Çınaraltı)
Tranquillo Ensemble
16 Şubat Pazar (İzmir & İBB Aliağa Kültür Merkezi)
29 Mart Pazar (İzmir & Kınık – Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonu)
19 Nisan Pazar (İzmir & Kemalpaşa – Armutlu Köyü Çok Amaçlı Salon)
31 Mayıs Pazar (İzmir & Menderes – Özdere Meydan)
21 Haziran Pazar (İzmir & Çeşme – Merkez Belediye önü)
Ricardo Moyano & Ali Öztürk
29 Şubat Cumartesi (İzmir & Tire – Bedesten)
04 Nisan Cumartesi (İzmir & Urla – Köstem Zeytinyağı Müzesi)
16 Mayıs Cumartesi (İzmir & Dikili – Çandarlı Vuslat Demir Konferans Salonu)
Boğaziçi Sesleri
06 Mart Cuma (İzmir & Seferihisar – Ürkmez Gençlik Merkezi)
11 Nisan Cumartesi (İzmir & Kiraz – Belediye Nikah Salonu)
30 Mayıs Cumartesi (İzmir & Bergama – Belediye Kültür Merkezi)
20 Haziran Cumartesi (İzmir & Karaburun Çay Bahçesi)
27 Haziran Cumartesi (İzmir & Yeni Foça – Amfi Tiyatro)
İzmir’de yaşayan bir birey olarak bu tip sosyal sorumluluk içeren projelere çok saygı duyuyor, çeşitli nedenlerle sanattan mahrum kalan vatandaşlarımıza özellikle de çocuklara ulaşmanın çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Şirin Hanım’ın Arp dinletisi sırasında onu meraklı gözlerle takip eden çocukları görünce yapılan bu projenin ne kadar kutsal olduğunu anlıyorsunuz.
Bu Proje sayesinde hayatlarına dokunulan çocuklardan belki de birisi ileride ülkemizi başarılı ile temsil eden arp veya çeng sanatçısı olabilir. Yazımı ulu önderimiz ATATÜRK’ün bir sözü ile bitirmek istiyorum;
“Bir millet sanattan ve sanatkardan mahrumsa, tam bir hayata sahip olamaz.”
Başka bir hikayede buluşmak dileğiyle…
Her yazınızı okuduktan sonra neden Izmir de yaşamıyorum diyorum 🙁 ben de kendim gelemeyince oradaki arkadaşıma iletiyorum. Çok teşekkürler bu guzellikleri duyurduğumuz için
Desteğiniz için teşekkür ederim Ahu Hanım, umarım bir gün sizi de İzmirli yaparız :))
“İzmir’de yaşayan bir birey olarak bu tip sosyal sorumluluk içeren projelere çok saygı duyuyor, çeşitli nedenlerle sanattan mahrum kalan vatandaşlarımıza özellikle de çocuklara ulaşmanın çok kıymetli olduğunu düşünüyorum” sözlerin ile sanata olan merakın, çocuklar ile olan iletişimin, geleceğe dair planların, en önemlisi de hayattan keyif alan bir insan olduğunu çok iyi anlıyorum sevgili Tahsin. Cidden çok keyifli bir yazı olmuş. İzmir’ in nimetlerinden faydalanan sizleri kıskanmıyorum desem yalan olur. Görünüşe göre İzmir’li olarak daha çok sanatsal organizasyonlara ev sahipliği yapacaksınız. Ne diyelim darısı bize Tahsincim. Ellerine sağlık. Bu arada reklamlar dönmeye başlamış. Hayırlı olsun. Biraz bekledin ama değdi.
Taner Abi, içerisinde sanat veya çocuk olan projeleri çok değerli buluyorum, her ikisi de varsa işte o zaman ben neresinden tutabilirim diye kendimi sorguluyorum. Arp dinletisine gittiğimde böyle bir yazı yazmak aklımda yoktu, ancak Şirin Hanımı izleyen çocukların gözlerindeki ışık muhteşemdi ve kayıtsız kalamadım.
Yazınızı okuyunca, Cumhuriyetin eğitim alanındaki en önemli adımlarından olan, maalesef değerini anlayamayan gerici zihniyetler tarafından tarihin sayfalarına gömülen Köy Enstitüleri geldi aklıma… Köy Enstitüleri yaşatılsaydı, oradan çıkan binlerce genç müziği, sanatın her dalından güzel örnekleri Anadolu’nun dört bir yanına taşıyacaklardı. Maalesef bugün sadece İzmir’de ve belki birkaç ilimizde daha hayata geçirilen, sizin bize yansıttığınız örnekleri görüyor, mutlu oluyoruz. Her şeye rağmen ne mutlu ki bu örnekler var. Bunların çoğalması dileğiyle, elinize, yüreğinize sağlık…
Mehmet Ali Bey merhaba, geçenlerde Köy Enstitüsünde yetişmiş bir öğretmenin gördüğü derslere ait eski bir karne resmi gördüm. Coğrafyadan Tarla tarımına, Toplum biliminden Zootekniye kadar muhteşem dersler veriliyormuş. O Eğitimleri alan bir öğretmenin yetiştirdiği çocukların kalitesini düşünemiyorum. Ama belirttiğiniz gibi öğretmenlerimizin yeterince donanımlı olmasını istemeyen ve eğittikleri çocukların vasıfsız olmasını, düşünmesini istemeyen bir zihniyetin bunları yasaklaması çok normal. İşte tam da bu yüzden böyle sosyal sorumluluk projeleri çok kıymetli hale geliyor, tek derdimiz çocuklarımızın sanattan uzaklaşmaması ve bilinçli birer yurttaş olabilmeleridir.
Sanattan mahrum kalan, mahrum bırakılan bir toplum geri kalmaya mahkumdur-ilerlemesi kat’a mümkün değildir. Biz İzmir’liler bu konuda diğerlerine nazaran daha şanslıyız sanırım. Hatta müzik öğretmeni bir babanın kızı olarak ben bu konuda kendimi biraz daha şanslı hissediyorum. Zira müzikle, sanatla iç içe yetiştim 🙂
Facebook sayfanızdan paylaştığınız videoyu izlemiştim, harikaydı. Çocukların gözlerindeki ışıltıya kayıtsız kalmak mümkün değil. Nasıl da ilgili, meraklı, istekli bakışlar 🙂 Bu etkinliğe katılma fırsatım olmamıştı ama önümüzdeki günlerde olacak “Senin için Sanat” Müştemilat Kumpanya Mahalle Konserleri’nden en az birine katılmayı çok isterim. Bu keyifli paylaşım için çok teşekkürler. Yüreğinize sağlık.
Merhaba, öncelikle güzel yorumunuz için teşekkür ederim, çok mutlu oldum. Dün Akşam Müştemilat Kumpanyanın “Senin için Sanat” Mahalle Konserleri kapsamında Seferihisar’a bağlı Gödence Köyü’ndeki Serap TAMAY konserine gittik. Köy Kahvesinde 1,5 saat süren keyifli bir konser dinledik. Köylülerin katılımları yine muazzamdı.
Söylediğiniz gibi İzmir’li olmak veya İzmir’de yaşamak gerçekten çok özel, ben İzmir’e 2016 senesinde taşındım. Antalya’da otururken İzmir’li arkadaşlarımdan dinlerdim buranın çok özel bir yer olduğunu, ancak içerisinde bulunmak ve bu projelerin bir parçası olmak gerçekten çok kıymetli benim için. Umarım siz de bir Mahalle konserine katılma fırsatı bulabilirsiniz.
Bedemler köyüne dair övgüleri ne zamandır duyarım, bir gitmek nasip olmadı. Köy insanları ve yaptıkları müthiş.
Böyle etkinlikleri yeni belediye başkanı ile daha çok ve mümkün olan her yerde görmeye devam edeceğiz diye düşünüyorum.
Erhan Bey merhaba, Bademler köyüne muhakkak gitmenizi tavsiye ederim. Tam bir sanat yuvası diyebilirim. Köyde tiyatro dışında bir de oyuncak müzesi bulunuyor. Urla’nın çok kaliteli bir belediye başkanı var. Bu sene Urla’da gerçekleşen bir çok festivale katıldım, çok başarılı organizasyonlar olduğunu söyleyebilirim. Yorumunuz için çok teşekkür ederim.
Bu şekilde güzel projeler ve güzel etkinlikler duydukça özellikle de dediğiniz gibi umulmayan yerlerden geldikçe bu haberler insan daha da mutlu oluyor çocuklarımızı eğitimle,sanatla ve sporla yetiştirmek çok güzel bu tip projelerin artmasını umut ediyorum. Yazılarınız çok güzel çok şeyler katıyor okurlarına size de bu güel haberleri bizlere ulaştırdığınız için çok teşekkür ederiz.
Yorumunuz ve güzel temennileriniz için teşekkür ediyorum, çok mutlu oldum. Yazılarımda özellikle sosyal sorumluluk içeren konser, etkinlik ve projelere yer vermeye çalışıyorum. Bu Projeleri kaleme dökmek bana da büyük mutluluk ve keyif veriyor. Kendinize iyi bakın 🙂
teşekkürler sizde kendinize çok iyi bakın
Gerçekten tebrik etmek gerek. Yazıyı ilk okudugumda sanat ismini yanlış yazdığınızı düşünmüştüm. Gercekten cok çok iyi yapmışlar.
Merhaba Emel hanım, özellikle mahalle ve ilçelerde oturan vatandaşlarımızın sanattan mahrum kalmaması adına güel bir proje oldu, yorumunuz için teşekkür ederim.
Sanat hepimize gerekli çok güzel etkinlikler umarım Sanat herr yere ulaşır sizlerde vesile olduğunuz için ayrıca teşekkür ederim