Şehirler ve Fuarlar..

Şehirler ve Fuarlar..

30 yılı aşkın bir süredir ihtisas fuarları yapımı ile uğraşıyorum. İşletme alanında aldığım üniversite eğitimim üzerine neden bu alanda çalışmaya başladığım sorusunun yanıtı ise çok basit aslında; bu meslek insan ilişkilerinin yoğun olduğu, birçok çevreden ve sektörden sayısız insanla tanışma olanağı tanıdığı ve bol seyahat gerektirdiği için ilgimi çekmişti ve yanılmadığımı, iş yaşamımı ise hala keyifle sürdürdüğümü ifade edebilirim. Daha önceleri endüstri alanında iş hayatına başlamıştım ancak beklentilerimin farklı olduğunu keşfettiğimde çalışma alanımı değiştirmek istedim. Hiç unutmuyorum fuar yapımcılığı alanında ilk çalıştığım firma ile iş görüşmem esnasında patronum “fuar işi zaman zaman salon adabı gerektirir, zaman zaman sahra işidir, bazen de şantiye işidir, buna hazır mısın” dediğinde o an için çok yorumlayamasam da evet diye yanıtlamıştım. Yıllar sonra düşündüğümde ilk patronum çok haklıymış, ben de doğru seçim yapmışım diyorum.

İhtisas fuarcılığı Avrupa’da birkaç yüzyıllık, bizde ise yaklaşık 60 yıllık bir resmi geçmişe sahip. Ancak her alanda olduğu gibi Mustafa Kemal Atatürk bu alanda da ileri görüşlülüğünü ve önderliğini göstermiş ve daha cumhuriyetin ilk yıllarında, 1926 yılında yüzen bir fuar inşa ettirmiş, Karadeniz Vapuru isimli bu gemi üzerine konuşlandırılan yüzen fuar ile Barcelona, Le Havre, Marsilya, Londra, Amsterdam, Hamburg, Stockholm, Helsinki, Leningrad, Gdansk, Kopenhag, Anvers, Genova ve Napoli limanlarına uğramak suretiyle uluslar arası ticaret ve tanıtım turunu 86 günde tamamlamıştır. Bu fuar etkinliği cumhuriyet tarihinin ilk fuar projesidir ve bizzat Atatürk’e aittir.

Günümüz Türkiye’sinde bazı şehirlerimiz ve o şehirlerimizin sahip olduğu kaynaklar ve özelliklere göre belli başlı ihtisas fuarları ön plana çıkmış ve o kentle özdeşleşmiştir. Tıpkı  Avrupa’daki  örneklerinde olduğu gibi. Bu bağlamda ilk olarak İzmir ve İzmir’in en önemli ihtisas fuarı olan Marble İzmir Mermer Fuarı’nı ele alacağız. Bu yıl 30 Mart – 02 Nisan 2022 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan fuar 27 nci kez kapılarını açacak. İzmir’in en önemli ihtisas fuarı olmasının yanı sıra ülkemizin de uluslar arası öneme sahip fuarlarından birisi olması ile de ön plana çıkıyor. Dünyada mermer sektöründe trendlerin belirlendiği ve uluslar arası ticaretin yönlendirildiği 4 önemli mermer fuarı var. Birisi Çin’de, biri İtalya’da, biri ABD’ de ve birisi de İzmir’de düzenlenen Marble İzmir Fuarı olmak üzere bu dört fuar bu sektördeki dünya profesyonellerinin mutlaka izlediği ticari etkinliklerdir. Şüphesiz irili ufaklı daha pek çok mermer fuarı yapılmaktadır ancak bu 4 ülkedeki fuarlar ki birisi de Marble İzmir’dir, dünya ticaretine yön verir. Bu boyutuyla ülkemiz açısından gurur vesilesi olan bir organizasyondur. Marble İzmir zamanında İzmir’de otel bulmak neredeyse imkansızlaşır ve eğer o dönemde kentte işiniz varsa konaklamak için yakın il ve ilçelere gitmek zorunda kalabilirsiniz. Kordon’da balık yemek için yer bulmak her zamankinden çok daha zor olabilir. Bu boyutuyla da kentin ekonomik yaşamına kattığı dinamizm ile ayrıca önemlidir. Zaten ihtisas fuarlarının gelişimi artan fuar turizmini de beraberinde getirir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !  "Senin için Sanat"

Bir diğer önemli kent ve önemli bir ihtisas fuarı ise Antalya’da her yıl Kasım ayı sonunda düzenlenen Growtech Uluslar arası Tarım Fuarı’dır. Bu fuar da ülkemizde düzenlenen en büyük tarım fuarı olmasının ötesinde, hem yapıldığı bölgedeki tarım çeşitliliğine ürün ve hizmet sunmak anlamında hem de uluslar arası düzeyde pek çok sektör profesyonelini Antalya’da buluşturması sebebiyle ülkemiz sınırları içerisinde organize edilen en önemli ihtisas fuarlarından birisidir. Antalya ve yakın coğrafyası bilindiği üzere gerek tarımsal çeşitlilik, gerek kesme çiçek üretimi gerekse sera tarımcılığı açısından Türkiye’nin  yakın uluslar arası coğrafyanın en önemli tarım merkezlerinden birisidir. Dolayısıyla Growtech Fuarı  bu açıdan bakıldığında yapıldığı bölgeyle de özdeşleşmiştir. Growtech esnasında hem ülkemizin dört bir yanında ziraatçi ve çiftçiler hem de bir çok yabancı ülkeden ticari ziyaretçiler Antalya’ya akın etmekte, Antalya’da buluşmaktadır. Bu renkli ve başarılı fuarı izlemek isteyenler Kasım ayının son haftasını ajandalarına mutlaka işlesinler.

Antalya demişken bir  başka fuardan da bahsetmek istiyorum.  Antalya’da her yıl düzenlenen InnDesign Fuarı  içerik ve özellik olarak Antalya ile özdeşleşen önemli ticaret etkinliklerinden birisi niteliğini taşıyor. Turizm tesislerinin, otellerin, restaurant ve kafeteryaların iç mekan tasarımları, dekorasyonu ve yenilemesine yönelik olarak düzenlenen InnDesign Fuarı çok büyük ölçekli olmasa da fuarda sunulan ürün ve hizmetlerin otel ve turizm tesislerine yönelik çözümlerden oluşması sebebiyle Antalya için çok önemli bir ihtisas fuarıdır. Her yıl turizm sezonu bitiminde yeni dönem yenileme ve ek yatırım sürecinin başlangıcı olan Kasım ayının ilk bölümünde kapılarını açan fuar, mimar, içmimar ve turizm sektörü profesyonellerinin mutlaka izledikleri bir etkinlik niteliğini taşıyor. Bu yıl 10-12 Kasım 2022 tarihlerinde düzenlenen fuarda aynı zamanda Tasarımcı Sokağı ve Tasarım Söyleşileri gibi renkli mesleki etkinlikler de bulunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !  Urla Enginar Festivali 26 - 28 Nisan 2019

Bu kez de Gaziantep’e gidelim.. Gaziantep birçok endüstri alanında önemli üretim gücüne sahip bir sanayi kentidir. Organize sanayi bölgeleri, havalimanı, Ortadoğu ülkelerine sınır yakınlığı açısından uluslar arası ticaretin de önemli merkezlerinden birisi niteliğindedir. En önemli sanayi dallarından biri de ayakkabı ve ayakkabıcılık yan sanayidir. Bu bağlamda Gapshoues Uluslar arası Ayakkabı, Terlik ve Yan Sanayi Fuarı Gaziantep için çok önemli bir ihtisas fuarıdır. Bu yıl 34 üncüsü gerçekleştirilecek olan fuar yılda iki kez düzenlenmekte ve bu iki ayrı organizasyonda yaz ve kış modelleri sergilenmektedir. Bu yılki iki Gapshoues Fuarı sırasıyla; 21 – 24 Haziran 2022 ve 06 – 09 Aralık 2022 tarihlerinde kapılarını açacak. Bu alanda ticaret yapıyor ya da faaliyet yürütüyorsanız Gaziantep ayakkabı fuarlarını kaçırmayın. Unutmayın Gaziantep aynı zamanda gurme tatlar kentidir !

Şehirler ve Fuarlar
Şehirler ve Fuarlar

İstanbul hiç şüphesiz ihtisas fuarcılığı alanında diğer birçok alanda olduğu gibi lider konumdadır ve ülkemizdeki yüzlerce fuarın büyük çoğunluğu İstanbul’da gerçekleşmektedir. Bu kadar çok sayıda fuarın arasından seçki yapmak elbette çok zor ancak yapıldığı alanda fark oluşturması, gündemi oluşturan konu başlıklarında önermeleri bulunması gibi kriterlere göre ele alarak iki önemli konu başlığı ve iki önemli fuar seçtim sizlere sunmak için.

Bunlardan ilki EkoBau Gelenekten Geleceğe Mimarlık ve Yapı Çözümleri Fuarı ve Forumu.. 22-24 Eylül 2022 tarihlerinde İstanbul’da ziyaretçilerini ağırlayacak bu fuar mimarlık ve yapı alanında ürün ve hizmetleri içeriyor. Ancak çok farklı olan yanı fuarın organizasyon biçimi ve dünyanın en önemli gündemlerinden birisi olan çevre sorunları ile olan ilişkisi. İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Küratörlüğünde düzenlenen Mimarlık Forumu ile aynı platformda eş zamanlı olarak gerçekleşecek fuarda kentlerin değişimi ve dönüşümü için sağlıklı ve modern çözüm önerilerinin sergilenmesinin yanı sıra yeni mimari yaklaşımlar, ekoloji ve sürdürülebilirlik gibi kavramların ele alınacağı bir çok mesleki ve akademik etkinlik de yer alıyor. Ayrıca rehberler eşliğinde Mimar Sinan Eserleri gezisi gibi sosyal etkinliğin de yer aldığı fuar ve forum haftasında İstanbul’da mimarlık ve gelecek tartışılacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !  Mart Dokuzu Urla Ot Festivali

Son olarak da yine İstanbul’da düzenlenen çok önemli, yüksek nitelikli, butik bir ihtisas fuarından söz etmek istiyorum. BioExpo İstanbul Yaşam Bilimleri Fuarı ve Sempozyumu. Her yıl İstanbul’da düzenlenen BioExpo özellikle medikal biyoteknoloji ve ilaç endüstrisi alanında bilimsel ve endüstriyel ürün ve çözümlerin sergilendiği çok önemli bir ihtisas fuarı.  Önemli devlet kurumları ve üniversitelerin de katılım ve katkıları ile gerçekleştirilen sempozyum ve panel gibi etkinliklerle de zenginleştirilen fuarda temizoda sistemleri, laboratuar çözümleri ve ilaç üretim teknolojileri ile ilgili ürünler bulunuyor. Akademik ve bilimsel anlamda da ülkemizde biyoteknoloji alanında düzenlenen en önemli organizasyonlardan birisi niteliğindeki BioExpo Fuarı bu yıl 19-21 Ekim 2022 tarihlerinde düzenlenecek.

İhtisas fuarları ülkelerin ve kentlerin ekonomik yaşamlarına çok önemli katkılar sağlayan organizasyonlar olarak karşımıza çıkıyor, niteliği ve uluslar arası özellikleri artan fuarlarda ülkemizi ve sektörlerimizi temsil etmek dileğiyle..

YAZAR HAKKINDA

Fatih ONKAR Fatih ONKAR 1964 Merzifon doğumludur. İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği Fakültesi'nden 1987 yılında mezun olmuştur. İş hayatına sanayi kuruluşlarında Üretim Planlama ve Bütçe Hazırlama Uzmanı olarak başlamıştır. Askerlik hizmetini Kıbrıs'ta İngilizce Tercüman olarak yapmış, sonrasında hizmet sektöründe çalışma yaşamına devam etmiştir. 1993 yılından bu yana halen kurucu ortağı bulunduğu firma çatısı altında fuar ve kongre yapımı alanında faaliyet göstermeye devam etmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

6 yorum

  1. Fatih bey, mesleki kariyerinizin başlangıcındaki deneyiminizden başlayarak Türkiye’de çok da bilinmeyen fuar sektörünün gelişimine, çok güzel projektör tutmuşsunuz. Yazınızdaki her bilgi çok önemli, değerli ancak özellikle Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu konuda da öncülük ettiğini bilmiyordum. Bugün fuarcılıkta gelinen noktaya baktığımda, Karadeniz Vapuru ile başlayan bu serüvende ne denli yol alındığını görmek mümkün. Öncelikle yazınız için size, ama şahsınızda bu sektörün gelişimine katkı koymuş fuar emekçilerine de teşekkür ediyorum. Çok büyük işler çıkarıyorlar.

  2. Fuarlar çok önemli Türkiyenin her ilinde buna potansiyel zenginlikte ama İstanbul her alanda önde.Ben daha çok fuar alanında potansiyeli olupta kullanılmayan diğer illerinde bölgelerinde gelişmesi ve fuar kültürünün artması. İşte o zaman daha güçlü ve yurt dışında da ülkenizi çok daha adını duyurmuş oluruz. Her şeyin internet yani sanal mahallere kayması ile sosyal etkinliklerin azaltılması da üzücü. Umarım bu yazınızla bu tarz etkinliklerin hem sosyalleşme hem de ticari alışveriş için iç ekonomimize katkısının önemi artar.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM