Herkese merhaba,
İzmir’in Seferihisar Belediyesi tarafından bu yıl 9.su düzenlenen Tohum Takas Şenliği 04 Mayıs 2019 Cumartesi günü Seferihisar’a bağlı Ürkmez Beldesi’nde gerçekleştirildi.
“Başka bir tarım mümkün” sloganıyla 2010 yılında düzenlenmeye başlanan etkinlikle; tohum çeşitliliğini korumak, yerel tohumların çeşitliliğini arttırmak ve tohumların Türkiye’nin dört bir yanına yayılması hedeflenmiştir.
Genetiği bozulmamış buğday türlerinden biri olan “Topan Karakılçık Buğdayı”da 2014 yılındaki Tohum Takas Şenlikleri’nde gerçekleşen bir mucize ile tesadüfen ortaya çıkmıştır. Bu hikâye ile ilgili yazıma “Topan Karakılçık Ata Ekmeği’nin Öyküsü” linkinden ulaşabilirsiniz.
Ürkmez şehir merkezine kurulan dev sahne ve yüzlerce stant ile etkinliğe katılan ziyaretçilerin keyifli bir şenlik geçirmesi sağlanmış oldu.
Seferihisar Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etlkinlik; çocuk halk dansları topluluğunun gösterileri, ürkmez jimnastik ve modern dans gösterisi ve Belediye’ye bağlı tiyatro topluluğu pandomim gösterileri ile devam etti.
Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin’in de katıldığı ve Tohum Takasa Davet ettiği konuşmasında; “Atalarımızın torunlarına bıraktıkları yastık altı tohumların geleceğe sevk edilmesini sağlamak hepimizin görevidir. Çiftçimiz hem milli değerlerimizi koruyup hem de bio çeşitliliğe katkı sağlamaktadır. Bu durum karşısında bizimde çiftçilerimizi desteklememiz gerekmektedir. Bizler Atamızın mirası olan yerli tohuma sahip çıkıyoruz ve çıkmaya da devam edeceğiz. Üreticimiz, köylümüz birbirine destek olacak ve bizlerde buna sahip çıkacağız. Dayanışma içinde olalım. Anadolu topraklarının bize sunmuş olduğu bu büyük hazineyi torunlarımıza miras bırakalım. Bu miras bu vatanın çocuklarının hakkıdır” açıklamasında bulundu.
Belediye Başkanı’nın konuşmasının ardından başlayan Tohum Takas etkinliği kapsamında katılımcılara 25 bin paket tohum ve 25 bin adet fide dağıtımı yapıldı. Ülkenin dört bir yanından gelen tohumlar takas edildi.
Tohum takas şenlikleri kapsamında, Ürkmez Kadın Tiyatrosu ve Seferihisar Belediyesi Tiyatro topluluğu etkinliğin yapıldığı alanda çeşitli gösterilerde bulundu. Ürkmez’de yaşayan kadınların yöresel yemekleri ve Seferihisar’ın beldelerinde üretim yapan köylülerin açtığı stantlarda muhteşem lezzetler şenliğe katılanların beğenisine sunuldu.
Seferihisar’ın öncülüğünde başlayan tohum takas şenlikleri artık ülkemizin birçok bölgesinde düzenleniyor. Seferihisar Belediyesi kurduğu Can Yücel Tohum Merkezi’nde yerel tohumları çoğaltıyor ve ülkemiz geneline yılda yaklaşık 1 milyon tohum ve fide dağıtıyor.
Yanlış tarım uygulamalarının, hibrit tohumların ve GDO lu ürünlerin hortlayan kanserin tetikleyicisi olduğu bu dönemde Ata tohumlarımıza sahip çıkılması ve yaygınlaştırılması konusunda belediyelerimize büyük iş düşmektedir.
Seferihisar Belediyesince başlatılan bu etkinliğin büyük bir hızla ülkemiz genelindeki tüm belediyelere yayılmasını umut ediyor, yeniden kendi tohumlarımız ile üretim yapacağımız günleri iple çekiyorum.
Sevgiyle kalın…
Günümüz tarımının bittiği şu dönemde yıllar önce olduğu gibi milli tohum çalışmalarına destek yine İzmir’ den geliyor. Şaşırmadım. Gavur İzmir diyorlar ya!! Gelecek adına, çocuklarımıza bırakılacak değerli bir miras olsa gerek tohum şenliği. Projeye destek olanlar önümüzdeki yıllarda asla unutulmayacak. Senin de Tahsincim milli tohumumuz üzerine yazıların birer tarihi belge olarak kalacak. Arda ve Ayşe Naz yıllar sonra babalarıyla gurur duyacaklar.
Kutluyorum seni Tahsincim.
Türkiye’nin tarımda ayağa kalkması için üretmeye ihtiyacı var, bu yüzden tarım politikalarını yeniden revize edilmesi gerekiyor. Yerel tohumlarımıza sahip çıkmalı, çeşitliliğini arttırmalı ve yaygınlaştırmalıyız. Güzel yorumların için çok teşekkür ederim Abi :))
Bir İzmirli olarak bu etkinliği kaçırdığıma üzüldüm, ne kadar anlamlı ve güzel. Malum Alaçatı Ot Festivali nedeniyle festivallere, şenliklere biraz soğuk yaklaşıyoruz. İstanbul’ dan gelen misafirler yüzünden ot festivallerimiz işkenceye dönüşüyor artık.
Alaçatı ot festivali çok ticari bir festival oldu, açıkcası Seferihisar’da oturmama rağmen bende gitmek istemedim. Onun yerine Mart dokuzu Urla Ot festivaline katılmanızı tavsiye ederim.
Reçel festivali tarzı bu herhalde eskiden köylerde yapılırdı çeşit çeşit reçeller gül portakal ramazan ramazan ağızım sulandı resmen 🙂
Ege’de festivaller çok renkli ve lezzetli geçiyor Seda Hanım, ev yapımı reçeller neredeyse tüm festivallerde boy gösteriyor. Ayrıca Munta Reçelleri konulu yazımı da okumanızı tavsiye ederim :))
Yerel tohumlarımızın ekilmesi , topraklarımızın eski bereketli günlerine dönmesi açısından çok umutlandırıcı ve sevindirici güzel bir şenlik olmuş. Dediğiniz gibi inşallah bütün belediyelerde bu tür faaliyetleri görmeyi umuyoruz..Kısmet olursa Seferihisar 10.Tohum takas şenliğine gelmeyi isterim.:)
Saadet hanım merhaba, Belediyelerimiz atalarımızdan miras kalan bu tohumlara sahip çıkmalı, çeşitliliğini arttırmalı ve Türkiye’nin dört bir yanına yayılmasını sağlamalıdır. Bir sonraki Tohum Takas şenliğinde görüşmek dileğiyle :))