6.Uluslararası Denizli Cam Bienali 14 – 17 Ekim 2021

6.Uluslararası Denizli Cam Bienali 14 – 17 Ekim 2021

Herkese Merhaba,

Hatırlarsanız 2020 yılının Ekim ayındaCamın Fısıltısını konuşuyorduk ve o zamanlar 2021 yılı Denizli Cam Bienali’nde buluşma sözü vermiştik. Aradan tam bir yıl geçti ve 14 – 17 Ekim 2021 tarihlerinde 6. Uluslararası Denizli Cam Bienali, Nihat Zeybekçi Kongre ve Kültür Merkezinde Denizli de gerçekleşti. Gidenleriniz olmuştur ama ben gidemeyenler için de Bienal turu hazırladım. Hazırsanız başlayalım 😉

“Yüzünüzü görmek için cam bir ayna kullanıyorsunuz; ruhunuzu görmek için sanat eserlerini kullanıyorsunuz.”

* George Bernard Shaw

Bu yıl ki Bienal teması “OYUN”;

Böyle olunca çok eğlenceli bir şenlik oldu diyebilirim. Sabah 9.00 dan akşam 21.00 kadar etkinlikler herkese ücretsiz, dört gün boyunca devam etti. Diğer dönemlerdeki gibi uluslararası sanatçılar canlı katılamasa da çevrimiçi aramızdalardı:

Karen & Jasen Willenbrink,  Simone Crestani, Lucio Bubacco, Sally Prasch, Dr. Juline Anne Denton, Laura Donafer, Wesley Fleming, Shane Fero bizlerle çevrimiçi hünerlerini sergilediler. Eminim dünyaca mücadele ettiğimiz Covid19 Salgını en kısa zamanda azalır ve bir sonraki Bienalde Türkiye’ye gelen Uluslararası Cam sanatçılarımızı ağırlarız. Bu yıl ki Bienale katılan  tek Uluslararası sanatçı olarak Mısırlı  Cam Sanatçısı Sayed Waked her gün canlı cam gösterileri sundu.

Cam Sanatçısı Sayed Waked gösterilerinden bir kare

Bienal kapsamında “Güzel Denizli’m” aktiviteleri ile Denizli’nin turistik, önemli yerlerine ücretsiz geziler düzenlendi: Denizli Cam Fabrikası, Bayramyeri ve Babadağlılar Çarşısı, Laodikya Antik Kenti, Cam Horoz Heykeli ve Çınar Meydanı gezileri rehber eşliğinde Bienale katılanlardan gezmek  isteyenler gezdirildi. Öyle ki şehir dışından da katılım vardı. Bu yüzden Denizli’yi tanımak isteyenler için güzel bir fırsattı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !  İzmir’de 2019 yılında gerçekleşecek Festival ve Şenlikler

İlk günün akşamı 14 Ekim 2021 saat: 19.00 da Akgün Akova’nın “Elime ne geçerse oyuncak yaparım, şiir dahil” anlatı/konferansını dinledik. Bizlere oyun oynamak, çocuk kalabilmek, dünyadaki çocuk ve oyuncaklara dair kendi objektifinden fotoğrafları ve şiirleri ile güzel bir yolculuğa çıkardı. Ardından isteyenlere  kitaplarını imzaladı.

Akgün Akova konferans sonunda Cam Bienali’nin Küratörleri Ömür Duruerk (Sol başta) ve Fatih Duruerk( sağ başta) ‘e seyirciler önünde teşekkür etti
Cam Bienali’nin Küratörleri aynı zamanda Çınar Meydanı Cam Horoz Heykelinin tasarımcılarıdır. 2013 yılında Karma Atölye ekibi ile yaptıkları bu heykel Türkiye’nin açık havada sergilenen en büyük ilk cam heykeli ünvanına sahip

Bienalin ikinci günü ve diğer günler de her sabah saat 10.00 da Yarışma düzenlendi. Yarışmaya katılan sanatçılar; Ayşem Ötük, Ece Tansel, Güçlü Polat, İsmail Özsolak, Ömer Meral, Vahide Kaya birbirleri ile yarışarak  verilen sürede istenilen cam nesneleri yapmaya çalıştılar. Türkiye de ilk kez düzenlenen cam yarışması olma özelliğinede sahip bu etkinlik heyecan dolu anlar yaşattı.

Sanatçılar  Nehir Özerpalet, Aybike Orhan, Kadriye Yorulmaz ile birlikte etkinliğe katılanlara cam figür yapımının inceliklerini gösterip daha sonra yaptıkları figürleri etkinlik sonunda katılanlara hediye ettiler.

Sanatçı Nehir Özerpalet Cam Kaplumbağa etkinliği yapımında

İsteyenler Cam Gravür Tekniği ile cam bardak ve şişe dekorlama yaptırdı. Küçük bir not belirteyim; bardak ya da şişenizi kendiniz getiriyorsunuz ve tüm bu ücretsiz etkinlik de istediğiniz deseni yaptırabilirsiniz. Eğer cam boncuk yapmak isterseniz benim gibi “Kendi  Cam Boncuğunu Yapma” etkinliğine katılabilirsiniz.

Ben ilk kez cam boncuk yapma deneyimi yaşadım. Çok keyifli ve biraz cesaret, el pratikliği istiyor ama herkesin kolaylıkla yapabileceğini düşünüyorum. Cam boncuğunuzu yaptınız diyelim kumda 20 dk. soğumalarını bekliyorsunuz. Size verilen numara ile vakti gelince kumdan soğuyan ve son halini alan cam boncuğunuza kavuşuyorsunuz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !  Seferihisar Tohum Takas Şenliği – 04 Mayıs 2019

Ne kadar etkileyici olduğunu bu cam boncuk yapma deneyimi ile yaşadım. Camın ateşle erimesi ve yine ateşle şekillenmesi, cama ses olmak, onun fısıltısını dinlemek…

6.Uluslararası Denizli Cam Bienali 14 – 17 Ekim 2021

İnsana sonsuz dönüşüm sağlayan bu madde doğanın armağanı ve bizim doğaya ne kadar sahip çıkmamız gerektiğini bu Bienal ile daha iyi kavradım.

Cam ile ilgili yerli yabancı film ve Belgesel salonundan bir kare

Bienal boyunca izleyiciye gün boyu açık “OYUN” temalı camdan yapılan eserler sergi salonunda ziyaretçiler ile buluştu.

Sergide yer alan Sanatçılar; Agah Barış Can Aksakal, Asanni Gülin Algül, Demir Kardaş, Derya Geylani Vuruşan, Egemen Kemal Vuruşan, Emel Vardar, Meral Değer, Mustafa Ağatekin, Ömür Duruerk, Rozita Kasuto.

Sanatçı ve Bienal küratörü Ömür Duruerk OYUN Temalı eseri
Sanatçı Candaş Şişman Eseri

Ayrıca Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Cam Bölümü öğrencileri ve geçmiş bienallere ait eserlerde yer aldı.

Ve kapanış etkinliği 17 Ekim 2021 saat 20.30 da Türkiye de ilk kez gerçekleşen Cam Defilesi ile son buldu. Camdan kostümler üreten sanatçılarımız harika bir şölen yaşattı. Bir çoğu  çok etkileyici ve anlamlı idi. Katılan sanatçılar arasında;

Ada Güven, Arzu Kökçü, Aybike Orhan, Ayça Nazlım, Ayla Ermiş, Aysun Güven, Ayşem Ötük, Baseder Kervankıran, Bahar Yiğit Sivri, Ceren Güven, Ceyda Demirbüken, Deniz Divleli, Özdemir, Ebru Öztürk Yurdumakan, Ece Tansel, Emel Vardar, Eren Er Akbaş, Fatih Duruerk, Fatma Çiftçi, Felekşan Onar, Gültekin Çizgen, Hale Feriha, Hendekciğil, Hülya Yavuz, Kadriye Camcı, Kadriye Yorulmaz, Melike İnce, Nehir Özerpalet, Oraltay Canıtez, Ömür Duruerk, Seçil Gümen, Semrin Korkmaz, Sezin Kotra, Taha Baydar, Ümmühan Selçuk, Vahide Kaya, Yeşim Sanatçı, Yeşim Kutluata.

Sanatçı Vahide Kaya Eseri
6.Uluslararası Denizli Cam Bienali 14 – 17 Ekim 2021

Umarım sizlere Camın Sanat yolculuğunda ne gibi güzelliklere dönüşebildiğini hissettirebilmişimdir. Camın doğal bir yanı, onun bizler için sağlıklı olmasında yatıyor. Cam kullanımının daha da artması adına bu tarz etkinlikleri çok önemli buluyorum. Çünkü yedinci kıta ya da sekizinci kıtalar çoğalmadan cama gereken önemi tüm dünyaca vermeliyiz. Bir başka güzel etkinlikte görüşmek ve Sanat İlhamlı kalmanız dileğiyle!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !  Mart Dokuzu Urla Ot Festivali

Cama can katan tüm sanatçılarımıza ve emeği geçen herkese çok teşekkürler 🙂

6.Uluslararası Denizli Cam Bienali 14 – 17 Ekim 2021

YAZAR HAKKINDA

Şeyma Tuna DİNÇ Şeyma Tuna DİNÇ 1990 İstanbul doğumlu ve Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi mezunuyum. Evli, bir çocuk annesiyim. En büyük tutkum kitap okumak ve ilham aldığım konular hakkında yazı yazmaktır. Sanat Tarihi, Edebiyat, Arkeoloji, Sosyoloji, Coğrafya, Kaligrafi, Mutfak Kültürü ilgi alanlarım arasındadır.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

3 yorum

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM