Camın Fısıltısı

Camın Fısıltısı

“ Bir kum tanesiydim, ateşle buluştum CAM oldum. Kendimi bir  kumun içinde saklı, keşfedilmemiş cevher olarak görürdüm. Zaman geçti ateşle tanıştım yandım yandım eridim acılar içinde. Bu acılar ile erirken yok olmaya değil var olmaya çalışıyordum hem de daha güçlü ve benzersiz bir şekilde. Bambaşka şekle bürünüp bir hikayenin parçası bir esere dönüşerek…

Antik Mısır ve Mezopotamya Uygarlıkları dönemi çoğalmaya başladığım. Varlığım daha sonra Anadolu ve Avrupa’ya yayılır. Öyle ki bazen Roma  topraklarında insanın duygularının maddeye dönüşümünün ürünü olan gözyaşlarını taşıyan bir şişe bazen de duyguların yoğun olduğu mabetlerin mozaiği oluverirdim.

Camın Fısıltısı

Sanatla tam anlamıyla buluşmam Murano Adası‘nda (Venedik)  başlar. Murano Camı olarak ün yapmıştım Bana can veren ustalar sayesinde öyle değerlendim ki ustalarım soylu ailelerin kızları ile evlenebilme hakkını elde etti. O dönem Avrupası için soylu olmayan biriyle evlenmek yasak ve düşünülemezken toplumdaki algıların değişmesine sebebiyet verdim.

Osmanlılar da bana çok değer vererek Ehli Hıref denilen Sanat Kadrosunda Cam Sanatçılarını Camgeran adıyla muhafaza ettiler. Avrupalılar tarafından “alla Turchesca” ve “á la Turqué” adları ile anılan Beykoz Camı olarak işlendim. Çeşmi Bülbül diye tabir edilen birçok farklı teknik kullandılar benim için.

16. yüzyılda ise Bohemya Kristali adıyla yeni bir forma kavuşunca zamanla Avrupadaki Art Nouveau akımının en önemli temsilcisi yapıldım. Sanatın en önemli parçasıydım artık. Etkileyici Vitraylarımla mimarların ilgi odağıydım… Almanya’dan tüm dünyaya yayılan Bauhaus Sanat Akımı ile günümüz Modern Sanatları etkilemeye ve yeni hikayeler anlatmaya devam ediyorum …”

Camın Fısıltısı

Camın dönüşüm yolculuğuna sizlerde katılmak, Sanatın bir parçası olmak isterseniz Türkiye’nin ilk ve tek Uluslararası Cam Festivali olma özelliği taşıyan ve iki yılda bir düzenlenen Denizli Uluslararası Cam Bienali’ne katılmanızı tavsiye ederim. Çeşitli ülkelerden Cam Sanatçılarını buluşturan aynı zamanda Karma Atölye etkinliği ile izleyicileride Camın dönüşümüne ortak eden bienal ilk olarak 2011 de düzenlenir. Son olarak  da 5. kez  2019 da YANSIMA teması ile düzenlenmiştir.

2-5 Mayıs 2019/ 5.Uluslararası Denizli Cam Bienali  katılımcı Sanatçıları:

İtalya’dan Mauro Vianello, Caterina Zucchi.

Amerika’dan Shane Fero.

Fransa’dan Marie Odile Savigny

Letonya’dan Marta Gibiete

Ülkemizden; Ayşem Ötük, İbrahim Dinçol, Seray Doru, Şahin Özdemir, Deniz Divleli Özdemir gibi çok sayıda Sanatçının performans Sergilediği Bienalde çok sayıda bilgilendirici etkinliklere imza atılmıştır.

Herakleitos’un dediği gibi “Doğa gizlenmeyi sever”… Doğanın gizli hazinesi CAMIN FISILTISI’nı bize sunan Cam Sanatı ve Sanatçıları ile biraraya getiren 2021 Denizli Cam Bienalinde buluşma umuduyla.

Denizli Cam Festivali 2011

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !  Sen neymişsin be Korona!

YAZAR HAKKINDA

Şeyma Tuna DİNÇ Şeyma Tuna DİNÇ 1990 İstanbul doğumlu ve Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi mezunuyum. Evli, bir çocuk annesiyim. En büyük tutkum kitap okumak ve ilham aldığım konular hakkında yazı yazmaktır. Sanat Tarihi, Edebiyat, Arkeoloji, Sosyoloji, Coğrafya, Kaligrafi, Mutfak Kültürü ilgi alanlarım arasındadır.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

12 yorum

  1. Çok güzel anlatmışsınız Cam’ın Hikayesini… Kaleminize sağlık. Çok yakın bir arkadaşımın daha çalışırken merakla başladığı cam süslemeleri, emeklilik döneminde tam bir sanat uğraşısı haline geldi kendisinin ellerinde… Gerçekten güzel, ama eminim bir o kadar da zor bir uğraştır.

  2. Tesekkur ederim beğenmenize çok sevindim. Geleneksel sanat olarak bilinir ama modern sanatlada baglam kuran ve dahada kuracak olan bir madde bence önemi hiç kaybolmayan aksine dahada artan bir madde Cam.. Ateşle dansı diyebiliriz gerçekten zor. Doğanın sihri gibi bambaşka bir şeye dönüşmek elbette kolay değil.. Arkadaşınızıda gelecek yıl ki Denizli Uluslararası Cam Bianeli’ne bekleriz

  3. Etkileyici bir yazı olmuş,beni içine çekti ve hiç bilmediğim ve daha önce üzerine hiç düşünmediğim bir yolculuğa eşlik etmeme vesile oldu;kalemine sağlık sevgili Şeyma

    • Çok sevindim teşekkür ederim. İsteğimde buydu biraz Camın yolculuğunu yaşatabilmek çok uzun bir yolculuk.. Her zaman doğanın insanlara bir şeyler öğrettiğini düşünürüm biz görmesini bilirsek Camın kumdan ateşe dönüşümü yorucu ama sonu güzel bambaşka bir şeye dönüşmek için sabrı öğretiyor. Sanatın vazgeçilmezi insanların duygularının aracı olmuş olmayada devam ediyor.

  4. Teşekkürler Şeyma Hanım..bilgi ve sanat esintileri içeren yazınızı çok beğendim..Denizli Cam Bienali nin tam tarihlerini paylaşır mısınız..

    • Sanatla kalmaya devam diyelim o zaman 6.Uluslararası Denizli Cam Bienali Mayıs 2021 de tarihi.. etkinlik ve tam gün ve saatleri için duyuruları bende bekliyorum vakit henüz erken ama bienal için bu sayfayı takip edin derim bende sizin gibi heyecanla bekliyorum ilginiz için çok teşekkür ediyorum: http://cambienali.denizli.bel.tr

    • Merhaba Fatih Bey yeni açıklandı 14-17 Ekim 2021 Uluslararası Denizli Cam Bienali yeni tarihler… İlginiz için teşekkür ederim

  5. Tebrikler. Camın fısıltısı ismi bile büyüledi beni. Camdan yapılan bibloları hep sevmişimdir. Yazinızı zevkle okudum.

    • Keyifle okumanıza mutlu oldum teşekkürler camın fısıltısıcamın kendi ağzından serüveni✨ cam çok geniş bir alana yayılan üzerine çok konuşulacak muazzam bir materyal ya da malzeme ben sanat ekseninden kulak vermek istedim ve böyle Camın Fısıltısı ortaya çıktı

  6. Kumun acılar içinde öldüğünü değil aksine yeniden doğduğunu acının kişiyi zayıflatması değil güçlendirmesi çok dogru bir yazı beğendim:)

    • Çok teşekkür ederim Samet Bey insanın doğadan ilham alacağı çok şey var Camın yolculuğuda onlardan biri

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM