Herkese merhaba,
Yavaş Şehirlerin başkenti Seferihisar’ın mutlu ve huzurlu köyü Ulamış’ta 03 Ağustos Cumartesi günü “Ata Ekmeği ve Armola Şenliği” düzenlendi.
Bu sene 3.sü düzenlenen şenlikte, bir mucize eseri ortaya çıkan Topan Karakılçık Buğdayı’ndan yapılan Ata Ekmeği ile deri tulumu içerisinde yapılan ve Seferihisar’a özgü bir lezzet olan Armola peyniri şenliğe katılanların beğenisine sunuldu.
Topan karakılçık Ata Ekmeği’nin hikâyesini bilmeyenler daha önce yazmış olduğum “Topan Karakılçık Ata Ekmeği’nin Öyküsü” adlı yazımı okuyabilirler.
Benim de sabırsızlıkla beklediğim Ata Ekmeği ve Armola şenliği; İzmir merkezden, ilçelerinden ve yakın illerden toplam 50 bin misafire ev sahipliği yaptı. Şenlik, saat 14:00 civarında başladı ve gece 22:00 ye kadar devam etti.
Şenlikte neler mi yaşandı?
Ulaşmış köylüleri şenlikte, Karakılçık Ekmeği ve Armola peyniri dışında, Karakılçık Kurabiyesi, doğal sabun, zeytinyağı, keşkek, kurutulmuş mandalina, gözleme, dolma, tatlı ve börek gibi birbirinden farklı lezzetleri şenliğe katılanların beğenisine sundular.
Köy meydanına kurulan üretici pazarı ve sivil toplum kuruluşlarının etkinlikleri dışında Ulamış ve Seferihisar Belediyesi Tiyatro Toplulukları’nın gösterileri şenliğe katılanların keyifli zaman geçirmesini sağladı.
Şenlik alanına kurulan dev sahnede; Kızılay Urla Şubesi Engelli Korosu dinletisi, Seferihisar Belediyesi Halk Dansları topluluğu roman gösterisi, Seferihisar Belediyesi bando dinletisi, Türk Halk Müziği dinletisi ve Ulamış Çocuk Atölyesi dans gösterileri sergilendi.
Tüm bu faaliyetlerin yanında gün boyu Ata ekmeği ve Armola dağıtımı, çeşitli köy oyunları ve tiyatro gruplarının gösterileri Ege’nin bu şirin köyüne belki de ilk kez gelen birçok insanın “keşke bizde buraya yerleşsek” gibi söylemlerde bulunmasına sebep oldu.
Seferihisar’da oturan ve Ulamış Köyü’nün en büyük müdavimlerinden birisi olarak şunları söyleyebilirim; bu köy bildiğiniz köylerden değil dostlarım. Öncelikle ruhu olan bir köy, yaşayan bir köy Ulamış. Her ziyaretimde başka bir sokağını, farklı bir mekânını keşfettiğim, güzel insanların yaşadığı ve her geçen gün beni kendine biraz daha çeken bu köye umarım sizde bir gün yolunuzu düşürürsünüz.
Başka bir hikâyede buluşmak dileğiyle,
Sevgiyle kalın…
Tahsin bey sağolun, yazılarınız sayesinde zaten Güzel İzmir’in farklı güzelliklerini de yaşamış kadar oluyoruz. Her yazınızı okuduğumda İzmir’de yaşayanların ne kadar şanslı olduğunu da düşünmeden edemiyorum. Yeni yazılarınızı bekliyorum. Ellerinize, yüreğinize sağlık…
Mehmet Ali Bey merhaba, yazılarımı zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. İzmir ve ilçeleri son yıllarda düzenlenen farklı festival ve şenliklerle Gastronomi kültürünün yaşandığı nadide yerlerden biri haline geldi. Umarım en kısa sürede bir festivalde biraraya geliriz.
Sevgili Tahsin Bey..yazınızı keyifle okudum. Yavaş şehir başkentinde yaşamak ve olabildiğince basite indirgenmiş yaşam felsefesine yakın olmak bir ayrıcalık olsa gerek. Ata ekmeği üzerine konmuş Armola peynirini en yakın zamanda tadabilmek dileğiyle..sevgiler.
Fatih Bey merhaba, seferihisar’a geldiğinizde size söz bu lezzetlerden ikram edeceğim. Yorumunuz için teşekkür ederim 🙂
Gastronomi açısından çok kıymetli bir Şenlik umarım katılmak nasip olur muhteşem