Herkese merhaba,
Baharın gelmesiyle birlikte Ege’de festivaller arka arkaya gerçekleşmeye başladı.
Mart Dokuzu Ot Festivali ve Alaçatı Ot Festivali’nin ardından bugün (26 Nisan Cuma) Urla’da “5. Uluslararası Enginar Festivali” ziyaretçileri ile buluştu.
Bu sene 5. si düzenlenen festivalde; Urla’ya özgü, erkenci, yaprakları düz ve fazla sıkı olmayan Sakız Enginarı Festival ziyaretçilerinin damaklarında muhteşem tatlar bırakmak için stantlardaki yerini aldı.
Urla Kent Meydanı, Malgaca Pazarı ve sanat sokağında kurulan yüzlerce tezgâhta, Urla’lı üreticiler kendi yetiştirdikleri başta enginar olmak üzere, bakla, çilek, erik, kuşkonmaz, yenebilen yabani otlar ve yetiştirdikleri çiçekleri, festivale katılan ziyaretçilerin beğenisine sunuyorlar.
Tarlada yetiştirilen ürünler dışında stantlarda ayrıca; yaprak sarması, dolmalar, çeşitli tatlılar, ev yapımı reçeller, el yapımı takılar ile türlü türlü hediyelik eşyalar festivali tam anlamıyla bir karnaval havasına dönüştürdü.
Urla Kent Meydanı’na kurulan dev ekranlı sahnede; çeşitli konserler, yerel şeflerin yapacağı enginarlı yemekler, enginarlı tatlılar, söyleşiler ve yarışmalar ile Malgaca Pazarı, Demirciler Sokağı ve Sanat Sokağı’nda gün boyu devam edecek canlı müzikler ile festivale katılan ziyaretçilerin keyifli saatler geçirmesi hedeflenmektedir.
Festival alanındaki stantları gezerken enginar ile yapılan farklı lezzetleri de deneyimleme fırsatı da buldum. Benim damak tadıma çok uygun olmasa da enginarla yapılan suşiyi meraklısına tavsiye ederim. Ayrıca; enginarlı dondurma, enginarlı midye dolma, enginarlı ekmek ve enginarlı tatlı denemeniz gereken lezzetlerin başında geliyor.
Siz de 18. Yüzyılın ünlü gastronomlardan olan Jean Anthelme Brillat Savarin’in; “Yeni bir yıldızı keşfetmektense, yeni bir yemeğin keşfi daha yararlı” sözüne inananlardansanız, sakız enginarı ile yapılan bu farklı lezzetleri muhakkak deneyimlemelisiniz.
26 Nisan Cuma günü başlayan ve 28 Nisan Pazar günü sona erecek olan Urla Enginar Festivali’ne katılmayı düşünüyorsanız, 27 Nisan Cumartesi ve 28 Nisan Pazar günü yapılacak olan etkinlik programını sizin için paylaşıyorum.
27 Nisan 2019 Cumartesi
10:00 – 13:00 Amatör Bireysel Yarışma – Deniz ürünlü enginar tarifleri
12:00 – 14:00 Büyükannemin Mutfağından Yemek Yarışması (Malgaca Pazarı)
13:15 – 14:15 Yerel Lezzetlere Yenilikçi Yaklaşımlar (Söyleşi)
14:30 – 15:30 Sakız Enginarı ile Dünya Lezzetleri (Söyleşi)
15:45 – 16:45 Enginar ile Ekşi Maya, Anadolu’nun Ekmek Tarihi. Tuzda Sardalya ve Limonlu Enginar
17:00 – 18:00 Bir İmparatorluğun Mutfak Hikayeleri
28 Nisan 2019 Pazar
10:00 – 13:00 Amatör Bireysel Yarışma (Enginarlı Tatlılar)
13:15 – 14:00 Enginar için yarışıyoruz
14:15 – 15:00 Tarladan sofraya, Sakız Enginarı Hikayesi (Söyleşi)
15:15 – 16:15 Geleneksel Urla Mutfağından Enginar
16:30 – 17:30 Hayata Bağlan Proje Evi’nin Engelsiz Yüreklerin Enginar Yemeği Atölyesi
18:00 Festival Kapanış
Sağlığımıza kattığı sayısız fayda ile Yunan Tanrısı Zeus’un aşık olduğu kadın “Cynara” dan ismini alan Enginar, bu yıl da sizi yapraklarının arasında sakladığı kalbi ile Urla Enginar Festivali’ne davet ediyor. Karar sizin !
Sevgiyle kalın…
Mükemmel bir bilgi sunumu olmuş, tebrikler . Festivale gidenlere selamlar.
Teşekkürler Blogsavar Bey, bir festivale sizi de bekliyoruz 🙂
Harika harika harika en sevdigim enginarim artik sofralarimizda 🙂
Afiyet olsun o zaman :))
Harika bir yazi yazmışsınız emeginize sağlık hocam ve üstüne enginar eklenince olsada yesek diyorum. Emeginize sağlık.
Zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim, enginarı seviyorsanız kesinlikle görülmesi gereken bir festival…
Harika gözüküyolar, malesef oraya uzağız ama senin sayende bir o kadarda yakınız. Teşekkürler Tahsin Kardeşim.
Zaman ayırıp okuduğun için ben teşekkür ederim Arhanım, belki İzmir’de bir festivalde buluşuruz 😉
Çok keyifli, bilgilendirici, dolu dolu bir yazı olmuş..
Çok teşekkür ederim Nurcan Hanım 🙂
Fotoğraflar yine harika Tahsincim. Engin Ar’ın güzel bir rakı mezesi olduğunu duymuştum. Denemek lazım. Tabi ki İzmir’de..
Festival yazıların tam bir başyapıt. Gitmiş kadar oldum. Güzel detaylar paylaşmıssın. Bizim buralarda bir parça pahalı olmasından mütevellit ben kenfidilrrine Engin Ar demeyi uygun gördüm. Ah be İzmir. Herşey taze herşey ucuz . Şanslısın muhterem çok şanslı.
Teşekkür ederim Taner Abiciğim, herşey ucuz olmasa da özellikle sebze ürünleri daha uygun diyebiliriz. Festivaller gerçekten çok keyifli geçiyor, umarım bir festivale de beraber gideriz…
Ahh ahh enginara bayılırım. Ve Polonyalıların eginardan haberleri yok. Her izmir ziyaretimde bol bol tüketiyorum. Ama yetmiyor.
Yorumunuz için çok teşekkür ederim, polonyalılar adına çok üzüldüm :)) Ege yemekleri üzerine bir lokanta mı açsak oralara acaba ? 😉