Urla Geleneksel Bağbozumu Şenliği 31 Ağustos – 01 Eylül 2019

Urla Geleneksel Bağbozumu Şenliği 31 Ağustos – 01 Eylül 2019

Herkese merhaba,

Yaz mevsiminin sonlarına doğru yaklaşırken festival ve şenlikleri birer birer geride bırakıyoruz.

İzmir’in Urla ilçesinde 31 Ağustos – 01 Eylül tarihleri arasında bu sene 26.sı düzenlenen “Urla Geleneksel Bağbozumu Şenliği” gerçekleşti.

2600 yıl öncesinde yapılmaya başlandığı bilinen bağbozumu, olgunlaşmış üzümlerin toplanarak bağın üzümsüz bırakılması anlamına gelmektedir.

Bağlarda olgunlaşan üzümler, üreticiler ve mevsimlik işçiler tarafından bağ makası veya bağ bıçağı yardımıyla özenle toplanır. Toplanan üzümler şarap veya sirke yapılmak için bir süre bekletilir. Bekletilen üzümler kullanım amacına göre (şarap veya sirke) fabrikalara işlenmek üzere gönderilir.

Urla Geleneksel Bağbozumu Şenliği 2019
Urla Geleneksel Bağbozumu Şenliği 2019

Urla’da gerçekleşen şenlikte, bütün bir yıl boyunca emek verilerek yetiştirilen üzümler üreticileri tarafından toplanarak davul ve zurnalar eşliğinde katılanların beğenisine sunuldu.

Urla Cumhuriyet Meydanı’na kurulan yüze yakın stantta başta üzüm olmak üzere karpuz, kavun, kabak, biber, domates ve bamya üreticileri ürünlerini tarladan tezgâha taşımanın haklı gururunu yaşadılar.

Şenlik alanına kurulan dev sahnede halk dansları gösterisi ile başlayan şenlik, en iyi üzüm üreticisinin seçilmesi ve üzüm sıkımı aktivitesi ile devam etti.

Üzüm sıkımı için yapılan platformda, üzümlerin üzerine basılarak sularının çıkarılması katılımcılar tarafından büyük bir merak ve keyifle izlendi. Bazı seyircilerin görevli kızlardan sıkım için kullandıkları botları istediklerini ve üzümleri ezmek için platforma çıktıklarını gördüm. Görüntü çok hoş olmasa da sıkım için giyilen botların yeni olması içimi rahatlattı 🙂

Urla Geleneksel Bağbozumu Şenliği 2019
Urla Geleneksel Bağbozumu Şenliği 2019

Bağbozumu Şenliği, gün boyu yapılan canlı müzik dinletileri, Urlalı şair ve yazarlar ile yapılan söyleşiler ve Olten Filarmoni Orkestrası’nın konseri ile devam etti. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !  "Senin için Sanat"

Bu festival yaz tatilinin sonlarına denk gelmesi ve daha az reklamı yapılması sebebiyle Nisan ayında gerçekleşen Enginar Festivali’ne göre düşük katılım ile gerçekleşti.

Benim için bu şenlik tıpkı “Payamlı Bardacık İncir Festivali” gibi ticari olmayan keyifli bir festival havasında geçti. Üzümü meyve olarak çok tercih etmesem de şenlik alanında tattığım ve isminin “Çavuş Üzümü” olduğunu öğrendiğim çeşidini çok beğendiğimi söylemeden geçemeyeceğim.

Farklı festival ve şenliklerle gastronomi kültürünün ve turizminin layıkıyla yaşandığı İzmir’de bir festivali daha geride bıraktık.

Bir sonraki yazım, eğer bir aksilik olmaz ise; Urla’nın Barbaros Köyü’nde eylül ayı içerisinde yapılacak olan “Barbaros Köyü Oyuk (korkuluk) Festivali” ile ilgili olacaktır.

O zamana kadar kendinize iyi bakın, saygılarımla…

YAZAR HAKKINDA

TAHSİN DUMAN TAHSİN DUMAN 1980 İstanbul – Üsküdar doğumluyum. İki çocuk babasıyım. İzmir – Seferihisar’da yaşıyorum. İşim sebebiyle sık seyahat ediyorum. Seyahatlerimden geride kalan zamanlarda yeni insanlarla tanışmak, farklı mekânlar keşfetmek, bilinmeyen hikâyeleri gün yüzüne çıkarmak ve bölgesel lezzetleri deneyimlemek en büyük hobilerimdir. Blogumdaki yazıları keyifle okuyacağınızı düşünüyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

7 yorum

  1. İzmir pek çok bakımdan olduğu gibi, üretimi ve ürettiklerini vitrine çıkarmakta da gerçekten özel bir bölge… Yazılarınız sayesinde bu zenginliği birebir tıpkı oradaymış gibi yaşıyoruz. Sağolun Tahsin bey, selamlar

  2. Tahsin Bey..gelecek yıl İzmir bölgesine yapacağım seyahati hangi döneme alacağımı şaşırdım..festivaller, bağ bozumu şenlikleri biri birinden güzel etkinlikler..keyifli bir bölgede yaşıyor ve bölgenizdeki güzellikleri çok güzel aktarıyorsunuz..emeğiniz için teşekkürler.

    • Seda Hanım merhaba, sanırım bu yıl da kaçırdınız. Yazıyı yayınladığım gün maalesef sona ermişti, ama önümüzdeki seneye kaçırmayın derim ;)) Selamlar…

  3. İzmir festival cenneti gerçekten egenin incisi hakkını veriyor her şey var doğa çok cömert bu bölgede bu güzelliklerin daha da artıp tanınması için korumaya ve anlatmaya devam Tahsin Bey

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM