Şekersiz de yaşanır !

Hepimiz sağlıklı ve uzun bir yaşam için sağlıklı birer bedene sahip olmak isteriz. Sağlıklı bir bedene sahip olmak içinse ilk adım; sağlıklı beslenmek. Buna karşın çoğumuz sağlıklı beslenmeyi ”diyet” kavramı altında incelemiş ve de birtakım önyargılar kazanmış durumdayız. Ancak sağlıklı beslenme sanıldığı kadar sıkıcı ya da uzun süreli açlıkları beraberinde getiren bir yaşam biçimi değil. Sağlıklı beslenme sürecinde ise karşımızdaki en büyük engellerden bir tanesi rafine şekerden uzak kalabilmek.

Şekerin Gıda sektörüne girişi

Günümüzde gıda sektöründe ulaşabileceğimiz ve hatta sağlıklı olduğunu düşündüğümüz tüm paketli ürünler aslında bizlere gösterildiği kadar temiz içerikli değiller. Neredeyse hepsinin içeriğinde şeker, tatlandırıcı, gıda boyası, çeşitli kimyasallar ve de koruyucu var. Peki yirminci yüzyılın başlarında sadece ikramlık düzeyde olan şeker, ne oldu da günümüzde market raflarının yüzde seksenini kaplamaya başladı?

Şekerin günümüzdeki tüketim miktarına ulaşması 1955 yılına uzanıyor. 23 Eylül 1955 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi. Sonrasında ise ölümü büyük bir tartışmaya sebep oldu. Eisenhower’ın kalp krizinin altında yatan iki teori öne sürüldü. Bunlardan birisi ABD’li bilim insanı Ancel Keys tarafından öne sürülen yağ tüketimine bağlı teoriydi, diğeri ise Britianyalı bilim insanı John Yudkin’in öne sürdüğü şeker tüketimine bağlı teoriydi. Bu tartışmayı 1970 yılında Ancel Keys kazandı ve yağ tüketiminin ne kadar zararlı olduğu kesinleşti. Dolayısıyla gıda sektöründe de ”light” adı altında yağsız ürünler piyasaya sürüldü. Fakat ürünlerde açığa çıkan lezzet ve kalori eksiği üreticiler tarafından kapatılmak zorundaydı. Bununsa tek yolu rafine şekerin, ürünün içeriğindeki miktarının arttırılmasıydı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !  Şekersiz Fındıklı Kurabiye

İşte şekerin günümüzdeki tüketim seviyesine ulaşma hikâyesi bu şekilde başladı.

Şeker tüketimi en kolay nasıl kesilir – azaltılır ?

Aslına bakarsanız marketlerden aldığınız her ürünün evde sağlıklı alternatiflerini yapabilmeniz mümkün. Hazır olarak tükettiğiniz paketli kek, kurabiye, granola, soğuk çay, meyveli yoğurt / kefir, tuzlu krakerler gibi gıdaları; içerisine koruyucu, trans yağ veya şeker koymadan evlerinizde kolaylıkla yapabilirsiniz.

Sağlıklı tariflerinizde şeker ya da un yerine kullanabileceğiniz sayısız sağlıklı alternatif mevcut. Dolayısıyla da organik besinler kullanarak rafine şekeri hayatımızdan çıkarmak oldukça kolaylaşıyor ve de ortaya sağlıklı içeriğe sahip tatlı tarifler çıkıyor. Bu tariflerden en çok yaptığım ve de en çok beğenileni; şeker içermeyen ÜZÜMLÜ KEK;

Şekersiz Üzümlü Kek için gerekli malzemeler :

1 Su Bardağı Çekirdeksiz Siyah Kuru Üzüm

3 Adet Yumurta

1+1/4 Su Bardağı Süt

1/2 Su Bardağı Sıvıyağ

1 Paket Kabartma Tozu

1 Paket Vanilya

1 Çay Kaşığı Karbonat

10-12 Tepeleme Yemek Kaşığı Tam Buğday Unu

4-5 Yemek Kaşığı Mısır Unu

Şekersiz Üzümlü Kek
Şekersiz Üzümlü Kek

İsteğe Bağlı Olarak;

Kakao ilave edebilirsiniz.

1 yumurtayı, suda beklettiğiniz 1 tatlı kaşığı chia tohumu ile değiştirebilirsiniz. Bu sayede keki Omega-3 bakımından zenginleştirmiş olursunuz.

Tatlı miktarının az olacağını düşünürseniz bir yemek kaşığı bal veya pekmez ekleyebilirsiniz.

 Kakao eklemezseniz limon kabuğundan veya birkaç damla limon suyundan yararlanabilirsiniz.

Kek hamuruna toz hindistan cevizi de ekleyebilirsiniz.

Mısır unu eklemeden sadece tam buğday unu ile de yapabilirsniz. Un seçimi tamamen tercihe bağlı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !  Böylesi Daha Tatlı : Şekersiz Brownie !

Ekleyeceğiniz unun bir kısmını yulaf unu (blenderda toz haline getirdiğiniz yulaf ezmesi)  ile de değiştirebilirsiniz.

Siyah üzüm yerine beyaz üzüm de kullanabilirsiniz. Veya damak tadınıza göre kekiniz daha tatlı olsun isterseniz üzüm miktarını arttırabilirsiniz.

Kekin yapılış aşamaları;

Sıcak suda 15 dakika kadar beklettiğimiz kuru üzümleri süzdükten sonra blenderdan geçirerek püre haline getiriyoruz. Dilerseniz bu aşamada bal veya pekmez ekleyebilirsiniz. Sonrasında püre haline gelen üzümleri 3 yumurta ile köpürene kadar çırpıyoruz. İkisini ne kadar çok çırparsak kek o kadar daha fazla kabarır.

Şekersiz Üzümlü Kek
Şekersiz Üzümlü Kek

Köpüren karışıma süt ve yağı ekleyerek tekrardan kısa bir süre daha çırpıyoruz. Ben yağ olarak zeytinyağı kullanıyorum, siz isterseniz sıvı haldeki hindistan cevizi yağı da kullanabilirsiniz. Kek karışımına son olarak da elediğimiz toz malzemeleri ekliyoruz. Toz malzemeler elenirken içerisine hava girdiği için kekimiz daha çok kabarıyor. Siz un miktarını kekin kıvamına göre ayarlayabilirsiniz. Toz malzemeleri de karışımımıza ekleyip çırptıktan sonra kek hamurumuz hazır. Son aşama olarak yağladığımız kek kalıbına hamurumuzu döküyor ve önceden ısıttığımız 175 derecede yaklaşık 40 dakika pişiriyoruz. Fırın farklılıklarından dolayı bu süresi değişebileceğinden dolayı siz kontrol ederek pişirin.

Şekersiz Üzümlü Kek
Şekersiz Üzümlü Kek

Soğuduktan sonra kalıptan çıkararak tüketebilirsiniz.

Şekersiz Üzümlü Kek

Başka tarifleri de birlikte denemek üzere… Hoşçakalın 🙂

Defne Onkar
About Defne Onkar 4 Articles
2003 yılı nisan ayında Antalya'da doğdum. Ortaokul eğitimimi TED Antalya Kolejinde tamamladıktan sonra Bileydi Anadolu Lisesini kazandım. Ortaokulun son yılına AYÇOV Vakfında okul öncesi gruba okul projesi kapsamında bir yıl süreli İngilizce eğitimi verdim. 4 yaşında bale eğitimi almaya başladım, geçtiğimiz yıla kadar 10 yıl süren ''Bale Sertifika Programı''nı tamamladım. Şu an Bileydi Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda bir internet platformu üzerinden içerik üretimi yapıyorum. İki kedim ve ailemle birlikte Antalya'da yaşıyorum.

9 Comments Posted

  1. Defne oldukça genç bir arkadaşımız ama çok iyi bir araştırma yapmış… Emeğine sağlık, kutluyorum… Ayrıca şekersiz üzümlü kek eminim çok güzel oluyordur. Bunu ve bundan sonra vereceği tarifleri denemek şart oldu. Tahsin bey umut vaat eden, genç bir yazarı kazanmışsınız, sizi de kutluyorum.

    • Çok teşekkür ederim desteğiniz ve yorumunuz için. Denerseniz mutlaka geri dönüşünüzü bekliyoruz. Çokça sevgiler.

  2. Sevgili Defne, sen hep harika bir çocuk oldun. Bize yaşattıkların için sonsuz teşekkürler. Senden yeni şeyler öğrenmek için sabırsızlıkla bekliyoruz haberin olsun.

  3. Kesinlikle, şekersiz de yaşanır. Ben yaşıyorum ve çok da mutluyum bu konuda 🙂 Tariften öte dolu dolu, çok kapsamlı enfes bir içerik hazırlamışsınız. Tebrik ederim. Dediğiniz gibi, sağlıklı yaşamın ilk adımı sağlıklı beslenmek. Ne kadar temiz besin o kadar sağlıklı beden…
    Paylaşım için teşekkürler. Yüreğinize sağlık.

    • Deniz Hanım merhaba, sağlıklı beslenmenin insan ömrünün 3 te 1 ine etki ettiğini okumuştum. Ben şekerin tüm kötülüklerin anası olduğuna inanıyorum. Özellikle yüksek fruktozlu mısır şurubundan yapılan gıda maddelerinin başta şeker hastalığı ve obezite olmak üzere bir çok hastalığa neden olduğu biliniyor. Hal böyleyken şekerden uzak durabilmek ve şekersiz bir hayat sürmek gerçekten çok önemli, bu yüzden sizi tebrik ediyorum. Bende bu konuda gayret sarfediyorum, umarım tamamen hayatımdan çıkarabilirim.

Bir Cevap Yazın