Herkese Merhaba,
Bu haftaki yazımda, Denizli’de “Fırın Kebabı” denildiğinde akla gelen ilk mekân olan, Kocabaylar Kebap Salonu’nu anlatacağım. Ünlü gurmeler; Vedat Milor ve Mehmet Yaşin başta olmak üzere birçok ünlünün uğrak yeri olan bu mekânın Etlerinin lezzet sırlarını anlatmaya başlayalım.
Denizli – Bayramyeri, Kestane Pazarı içerisinde faaliyet gösteren Kocabaylar Kebap salonunun Sahibi Hüsamettin Usta (Hüsamettin Akçaöz) ile keyifli ve lezzetli bir sohbet gerçekleştirdim.
1963 Çardak, Denizli doğumlu olan Hüsamettin Usta tam 9 yaşında, ustası Feridun OKTAŞ’ın yanında başlamış çalışma hayatına. 17 yıl yanında çalıştıktan sonra ustasının el vermesiyle birlikte işin başına geçmiş ve tam 30 yıldır da salonu kendi işletiyormuş. Aynı mekânda toplam 47 Yıllık bir meslek hayatı olan Hüsamettin Usta, yeniden dünyaya gelse yine kebap ustası olmak istediğini söylüyor. İşini bir sanat dalı olarak gören ustamız, sevmeden bu işin bu kadar uzun süre yapılmasının mümkün olmadığını söyledi.
Denizli Fırın Kebabı Nasıl Yapılır?
Denizli Kebabının özelliği; Toprak tuğladan yapılan fırınlarda, sakız odununun yanması suretiyle hiç ateş görmeden sadece tuğlaların verdiği ısıyla pişmesidir. Etlerin pişme süresi yaklaşık 2,5 – 3 saattir. Kebap salonunda pişirilen etler çevre köylerde yetiştirilen en kaliteli kuzuların etlerinden seçilmektedir.
Kebap Fırını sabah 07.00’de yakılıyor, saat 09.00’a kadar alevler içerisinde yanıyor. Odunlar tamamen yandıktan sonra alevin çökmesi bekleniyor ve odunlar külleniyor. Bu işlemlerden sonra tuğlaları iyice ısınmış olan fırına, etler atılıyor ve pişmeye bırakılıyor.
Kebap salonunda Saat 11.00 gibi satış başlıyor, Saat 14.30 – 15.00 gibi etlerin tamamı tükenmiş oluyor. Salonda ikinci bir pişirilme yapılmıyor, bu yüzden geç kalmayın derim. Kebap salonunda müşteri tercihine göre et sunumu yapılıyor; pirzola, böbrek, fileto, kaburga, gerdan, incik ve kelle seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz. (Kelle Saat 12.00’den sonra kalmıyor, tecrübe ile sabittir)
Kebap salonunda çatal bıçak kullanılması yasak; olur da isterseniz yüzünüze ters ters bakıp “Kebap elle yenir.” diye uyarılırsınız. Kebabın yanında domates, soğan, maydanoz; yemek üzerine yenilsin diye helva ikramı yapılır. İçecek olarak ayran, kola, gazoz ve şalgam suyu tercihleriniz bulunmaktadır. Ben tercihen gazoz içmenizi öneririm.
Kebap Salonunda;
1 Kg Et – 1600 TL
1 Kuzu Kelle – 400 TL
1 Porsiyon Et – 550 – 650 TL(350 – 400 gr) ye satılmaktadır.
Yolunuz bir gün Denizli’ye düşerse, damak tadıma güvenin ve kesinlikle bu lezzetleri deneyin. Başka bir hikâyede bulaşmak dileğiyle,
Sevgiyle kalın…
Hayır hayır su an hic aç degilim hayir hiç canım istemedi demeyi çok isterdim
Tabi tabi…maalesef geç kaldınız. 🙂