Herkese merhaba, aranızda “Tatlı sevmeyen var mı” diye sorsam sadece ufak bir azınlığın “ben sevmem” diyeceğini tahmin ediyorum. Çocuğu, genci, yaşlısı, hayır diyemediğimiz yiyeceklerin başında gelir tatlı ve şeker…
Size bu yazımda, 1938 yılında Denizli – Babadağ’da küçük bir şeker dükkânı ile başlayan ve şu anda Türkiye’de 45 mağazası bulunan HACI ŞERİF firmasının hikâyesini anlatacağım.
Hacı Şerif Helvacı’nın oğlu Necip Amca ile tatlı bir sohbet gerçekleştirdim. Tatlı diyorum çünkü masaya oturur oturmaz önce tulumba tatlımız geldi, “oğlum önce bir tadına bak sonra konuşuruz” dedi. Ardından “bir çay söyleyin diye seslendi. Tulumba tatlısını bitirmeye yakın “Necip amca başlayalım mı diyemeden, “dondurmalı irmik helvası verin buraya” dedi. Finali, “bak bu tatlıyı Ajda Pekkan’a tattırdım, İstanbul’a döndüğünde beni arayıp o tatlıdan gönder bana” dediği mandalina tatlısı ile yaptım 🙂
Necip Amca’ya ikram ettiği helva ve tatlıları yedikten sonra, şeker komasına girer miyim diye sorduğumda, kendisinin de şeker hastası olduğunu, insülin kullandığını ve tatlıların tadına her gün baktığını söyledi. Ürünlerinde mısır şurubu gibi yapay tatlandırıcılara yer verilmediğini ifade etti.
Şimdi Hacı Şerif’in bol şekerli hikâyesini Necip Amca’dan dinlemeye başlayalım…
“Dedem, Mehmet Tevfik Denizli’nin Babadağ ilçesinde 1900 yılında doğmuş. Çalışmaya gittiği Denizli’nin başka bir ilçesi olan Sarayköy’de Rus Miço isimli (Miçous) bir Yahudi’den şekerciliği öğrenmeye başlamış. 1932 – 1937 yıllarında işi tamamen öğrenen dedem, 1938 yılında babam Hacı Şerif ile beraber ilk şekerci dükkânımızı Babadağ’da açmış.
Şekerci dükkânında 1956 yılına kadar baba oğul çalışmaya devam etmişler. 1957 yılında babam, Denizli’de Yağ ve Yoğurt üretimi yapan bir firma ile ortalık yapmış. Bu sayede bizde Denizli’ye taşınmış ve halen faaliyet gösterdiğimiz 2. dükkânımızı da açmış olduk” dedi.
Dükkânı açtıkları 1957 yılında Denizli’nin nüfusunun 200.000 olduğunu ve yaklaşık 60 kadar şekerci olduğunu söyleyen Necip Amca, o dönemde yokluktan insanların ağırlıklı olarak şeker, lokum ve helva tükettiklerini söyledi.
1964 – 1965 yıllarında kendisinin ve abisinin de işe dâhil olduklarını söyleyen Necip amca, o dönem diğer şekercilerin 2. kalite ham madde kullandıklarını, maliyetleri düşürdükleri için çok daha fazla ürün sattıklarını söyledi. Bu konuda babaları ile birçok kez karşı karşıya geldiklerini ancak babalarının; “oğlum biz en iyi malzemeleri kullanıp, birinci kalite mal yapacağız, biraz daha az satarız ama kaliteden asla ödün veremeyiz” dediğini söyledi.
O zaman babamın neden böyle söylediğini şimdi daha iyi anlıyorum diyen Necip Amca, 2000 li yıllara geldiğimizde bizimle beraber Denizli’de 2-3 şekerci kaldı, bizde diğer firmalar gibi ürün yapsaydık bugünleri asla göremezdik dedi.
Necip Amca, babasının 1975 senesinde kendisine devrettiği işletmeyi aynı prensiplerle bugünlere getirdiğini, 2000 senesinde ise oğlu Yunus Helvacı’ya anahtarı teslim ettiğini söyledi. Hacı Şerif firması, Necip Amca’nın oğlu ile beraber 4. kuşak tarafından ticari faaliyetine devam etmektedir. Hacı Şerif’in Türkiye’de şu anda 45 Şubesi bulunmaktadır.
İstanbul, İzmir ve Denizli Hacı Şerif’in kendi mağazaları olup, bünyesinde 300 çalışı istihdam etmektedir. Hacı Şerif Tatlıcısında; 35 çeşit lokum, 20 çeşit meyve tatlısı, tahin helvası, irmik helvası, dondurma, tulumba tatlısı, baklava çeşitleri, çikolata, cevizli sucuk, bal, reçel, pestil ve çeşitli şekerlemeler satılmaktadır.
Sizin de yolunuz bir gün Denizli’ye düşerse Bayram yerindeki Hacı Şerif Tatlıcısı’na muhakkak uğrayın. Şeker hastasıysanız kendinizi kaybetmemeye özen gösterin, mümkünse sizi dizginleyecek bir arkadaşınızla beraber gidin.
Benim size tatlı tavsiyem ise; dondurmalı irmik helvası ve meyva tatlılarıdır.
Başka bir hikâyede görüşmek dileğiyle, sevgiyle kalın…
Eline sağlık Tahsinim..tatlı sevmediğini söyleyen senin tatlından bir parça alırım der ama senden fazla yer :)) yazını çok beğendim, böyle uzun yıllara dayanan firmalara büyük saygım var, kalıcı olmak kolay değil, lokmalar da harika görünüyor doğrusu, yolculuğa ve yazmaya devam..
Çok teşekkür ederim Fatih Abiciğim. Kalitesinden ödün vermeyen firmalar ticari faaliyetlerine uzun yıllar devam ederken, daha çok kazanmak adına kaliteyi düşüren firmalar yok olmaya mahkum oluyorlar ne yazık ki…