Böylesi Daha Tatlı : Şekersiz Brownie !

Dışarıda yediklerinize sağlıklı bir alternatif. Bolca kabaran, kakaolu, ilave şeker içermeyen ve bir dilimi yaklaşık 400 kalori olan brownielerle aynı kıvam ve lezzette sahip. Kahvede, ara öğünlerde : ŞEKERSİZ BROWNİE

Ancak tarife geçmeden önce şeker tüketiminin tehlikeye attığı toplumlardan bir tanesini inceleyelim. Yeryüzündeki en eski kültürlerden bir tanesi olan Aborjinler, Avustralya yerlileri, tüm geçimlerini topraktan sağlarken beslenmeleri ise sadece yerel otlara ve avladıkları hayvanlara dayanıyordu. Bir Aborjin’in yıllık olarak tükettiği şeker miktarı ise sadece iki veya üç küp şekere eş değerdi. Ancak Batı tarzı beslenme ile tanışan her yerli toplumda olduğu gibi, Aborjinlerin de şekerle olan ilişkisi yıkıcı bir hasar ortaya çıkardı.

Bölgelerine market kurulmadan önce herkes sağlıklıydı ve hastalık yoktu. Ne zaman ki market kültürüyle birlikte şeker yaşamlarına girdi, o zaman kalp hastalıkları, astım, diyabet ve böbrek yetmezliğine bağlı ölümler ortaya çıktı ve uzmanlara göre bölgedeki şeker tüketimi bu şekilde devam ederse yeryüzündeki en köklü toplumlardan bir tanesi yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Hayatlarına daha önce hiç şeker girmemiş ve market kültürü ile hiç tanışmamış olan bir toplumda, şeker ve türevlerinin etkileri işte bu denli yıkıcı olabiliyor.

(Kaynak : That Sugar Film)

Şekersiz Brownie için gerekli Malzemeler :

3 Yumurta

8 – 9 adet Kuru Hurma

1 Adet Elma (Tatlı olması önemli ekşi elma kullanmayın.)

5 – 6 Yemek Kaşığı Toz Hindistan Cevizi

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !  Şekersiz de yaşanır !

2 Su Bardağı Tam Buğday Unu

1 Su Bardağı Süt

1/2 Çay Bardağı Sıvıyağ

Karbonat

Kabartma Tozu

Vanilya

Kakao

Ceviz, Fındık veya Fıstık

Şekersiz  Fıstık Ezmesi (opsiyonel)

Granül kahve veya filtre kahve (sosu için)

Şekersiz Brownie Yapımı
Şekersiz Brownie Tarifi

İsteğe bağlı olarak :

Portakal kabuğu rendeleyebilirsiniz veya 1 portakal suyu ekleyebilirsiniz.

Yüksek kakao oranlı bitter çikolatayı parçalayarak, hamuru kalıba döktükten sonra üzerine ekleyebilirsiniz

Tatlı oranının arttırmak isterseniz bir yemek kaşığı bal veya pekmez ekleyebilirsiniz.

4-5 adet hurmayı veya elmayı bir büyük olgun muz ile değiştirebilirsiniz.

Kuru meyve ekleyebilirsiniz ( yaban mersini , üzüm vb.)

Un seçimi size bağlı. Dilediğiniz unu kullanabilir, tarifteki oranları değiştirebilirsiniz.

Tarifin yapılış aşamalarına geçecek olursak;

ilk önce 15 dakika kadar sıcak suda beklettiğimiz hurmalarımızı ve kabukları soyulmuş elmayı blenderdan geçirerek bir önceki tarifte de olduğu gibi püre yapıyoruz. Sonrasında ise 3 yumurta ile iyice köpürene kadar çırpıyoruz. Köpüren karışıma diğer sıvı malzemeleri ekledikten sonra bir kez daha karıştırıyoruz. Sıvı malzemelerdeki yağ seçimi sizin tercihinize bağlı, isterseniz benim gibi zeytinyağı isterseniz de Hindistan cevizi yağı kullanabilirsiniz. Fıstık ezmesi ise içerdiği yüksek protein oranının yanı sıra tekli doymamış yağlar bakımından da oldukça zengindir. Dolayısıyla vücudun yağ tutma oranını azaltır. Sıvı malzemelerden sonrada elediğimiz unlar ve kakaoyla birlikte Hindistan cevizini de ekliyoruz. Tüm malzemeleri iç içe geçecek şekilde karıştırıyoruz, kek hamurumuz hazır. Yağladığımız kalıba hamuru döktükten sonra üzerine dilediğiniz kuruyemiş ve meyveleri ya da bitter çikolatayı ekleyebilirsiniz. 175 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika kadar pişiriyoruz.

Şekersiz Brownie Yapımı
Şekersiz Brownie Tarifi

Pişme süresi fırınlara göre farklılık gösterebileceğinden dolayı kontrol ederek pişirin. Kekiniz pişerken ocakta granül kahve ve süt kullanarak veya filtre kahve demleyerek sosunuzu hazırlayın, dilerseniz bal da ilave edebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !  Şekersiz Fındıklı Kurabiye

Kek fırından çıktıktan sonra üzerinde bir çatal yardımıyla delikler açarak hazırladığınız sosu döküp çekmesini sağlayın. Kekiniz sosunu çektikten sonra servis edebilirsiniz. Sıcak serviste daha lezzetli oluyor. Afiyet olsun 🙂

Şekersiz Brownie Yapımı
Şekersiz Brownie Tarifi

Sonraki yazıda ”Peynirli Muffin” tarifinde buluşmak üzere 🙂 Hoşçakalın !

Defne Onkar
About Defne Onkar 4 Articles
2003 yılı nisan ayında Antalya'da doğdum. Ortaokul eğitimimi TED Antalya Kolejinde tamamladıktan sonra Bileydi Anadolu Lisesini kazandım. Ortaokulun son yılına AYÇOV Vakfında okul öncesi gruba okul projesi kapsamında bir yıl süreli İngilizce eğitimi verdim. 4 yaşında bale eğitimi almaya başladım, geçtiğimiz yıla kadar 10 yıl süren ''Bale Sertifika Programı''nı tamamladım. Şu an Bileydi Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda bir internet platformu üzerinden içerik üretimi yapıyorum. İki kedim ve ailemle birlikte Antalya'da yaşıyorum.

10 Comments Posted

  1. Defne”m yine harika bir tarif ve bilgilendirme yazısı olmuş. Eline sağlık. Tariflerinde sıvı yağ olarak kullandığın yağın zeyrin yağı olduğunu belirtmelisin. Evimize sıvı yağ olarak zeytin yağından başka yağ girmediğini ben biliyorum :))

  2. Yine hem sağlıklı hem de yapılabilir bir tarif vermişsiniz. Üstelik yazdıklarınızla adım adım nefis bir lezzete ulaşmak mümkün. Eşimden yapmasını isteyeceğim, eminim çok beğeneceğiz. Ellerinize sağlık

  3. Bütün reklamların çocuk ve gençlere yönelik olduğu dünyada, bunlara karşı çıkman ve alternatifini bize sunman çok tatlı Hep bereber mücadeleye devam edeceğiz.

Bir Cevap Yazın