Dışarıda yediklerinize sağlıklı bir alternatif. Bolca kabaran, kakaolu, ilave şeker içermeyen ve bir dilimi yaklaşık 400 kalori olan brownielerle aynı kıvam ve lezzette sahip. Kahvede, ara öğünlerde : ŞEKERSİZ BROWNİE
Ancak tarife geçmeden önce şeker tüketiminin tehlikeye attığı toplumlardan bir tanesini inceleyelim. Yeryüzündeki en eski kültürlerden bir tanesi olan Aborjinler, Avustralya yerlileri, tüm geçimlerini topraktan sağlarken beslenmeleri ise sadece yerel otlara ve avladıkları hayvanlara dayanıyordu. Bir Aborjin’in yıllık olarak tükettiği şeker miktarı ise sadece iki veya üç küp şekere eş değerdi. Ancak Batı tarzı beslenme ile tanışan her yerli toplumda olduğu gibi, Aborjinlerin de şekerle olan ilişkisi yıkıcı bir hasar ortaya çıkardı.
Bölgelerine market kurulmadan önce herkes sağlıklıydı ve hastalık yoktu. Ne zaman ki market kültürüyle birlikte şeker yaşamlarına girdi, o zaman kalp hastalıkları, astım, diyabet ve böbrek yetmezliğine bağlı ölümler ortaya çıktı ve uzmanlara göre bölgedeki şeker tüketimi bu şekilde devam ederse yeryüzündeki en köklü toplumlardan bir tanesi yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Hayatlarına daha önce hiç şeker girmemiş ve market kültürü ile hiç tanışmamış olan bir toplumda, şeker ve türevlerinin etkileri işte bu denli yıkıcı olabiliyor.
(Kaynak : That Sugar Film)
Şekersiz Brownie için gerekli Malzemeler :
3 Yumurta
8 – 9 adet Kuru Hurma
1 Adet Elma (Tatlı olması önemli ekşi elma kullanmayın.)
5 – 6 Yemek Kaşığı Toz Hindistan Cevizi
2 Su Bardağı Tam Buğday Unu
1 Su Bardağı Süt
1/2 Çay Bardağı Sıvıyağ
Karbonat
Kabartma Tozu
Vanilya
Kakao
Ceviz, Fındık veya Fıstık
Şekersiz Fıstık Ezmesi (opsiyonel)
Granül kahve veya filtre kahve (sosu için)
İsteğe bağlı olarak :
Portakal kabuğu rendeleyebilirsiniz veya 1 portakal suyu ekleyebilirsiniz.
Yüksek kakao oranlı bitter çikolatayı parçalayarak, hamuru kalıba döktükten sonra üzerine ekleyebilirsiniz
Tatlı oranının arttırmak isterseniz bir yemek kaşığı bal veya pekmez ekleyebilirsiniz.
4-5 adet hurmayı veya elmayı bir büyük olgun muz ile değiştirebilirsiniz.
Kuru meyve ekleyebilirsiniz ( yaban mersini , üzüm vb.)
Un seçimi size bağlı. Dilediğiniz unu kullanabilir, tarifteki oranları değiştirebilirsiniz.
Tarifin yapılış aşamalarına geçecek olursak;
ilk önce 15 dakika kadar sıcak suda beklettiğimiz hurmalarımızı ve kabukları soyulmuş elmayı blenderdan geçirerek bir önceki tarifte de olduğu gibi püre yapıyoruz. Sonrasında ise 3 yumurta ile iyice köpürene kadar çırpıyoruz. Köpüren karışıma diğer sıvı malzemeleri ekledikten sonra bir kez daha karıştırıyoruz. Sıvı malzemelerdeki yağ seçimi sizin tercihinize bağlı, isterseniz benim gibi zeytinyağı isterseniz de Hindistan cevizi yağı kullanabilirsiniz. Fıstık ezmesi ise içerdiği yüksek protein oranının yanı sıra tekli doymamış yağlar bakımından da oldukça zengindir. Dolayısıyla vücudun yağ tutma oranını azaltır. Sıvı malzemelerden sonrada elediğimiz unlar ve kakaoyla birlikte Hindistan cevizini de ekliyoruz. Tüm malzemeleri iç içe geçecek şekilde karıştırıyoruz, kek hamurumuz hazır. Yağladığımız kalıba hamuru döktükten sonra üzerine dilediğiniz kuruyemiş ve meyveleri ya da bitter çikolatayı ekleyebilirsiniz. 175 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika kadar pişiriyoruz.
Pişme süresi fırınlara göre farklılık gösterebileceğinden dolayı kontrol ederek pişirin. Kekiniz pişerken ocakta granül kahve ve süt kullanarak veya filtre kahve demleyerek sosunuzu hazırlayın, dilerseniz bal da ilave edebilirsiniz.
Kek fırından çıktıktan sonra üzerinde bir çatal yardımıyla delikler açarak hazırladığınız sosu döküp çekmesini sağlayın. Kekiniz sosunu çektikten sonra servis edebilirsiniz. Sıcak serviste daha lezzetli oluyor. Afiyet olsun 🙂
Sonraki yazıda ”Peynirli Muffin” tarifinde buluşmak üzere 🙂 Hoşçakalın !
Defne”m yine harika bir tarif ve bilgilendirme yazısı olmuş. Eline sağlık. Tariflerinde sıvı yağ olarak kullandığın yağın zeyrin yağı olduğunu belirtmelisin. Evimize sıvı yağ olarak zeytin yağından başka yağ girmediğini ben biliyorum :))
Tabi ki zeytin yağı kullanıyoruz :))
Çok aydınlatıcı bilgiler ve nefis tarif içeren bu yazıyı ayakta alkışlıyorum…başarılarınızın devamını diliyorum.
Teşekkürlerr :))
Defne’cim harikasın çok güzel tarifler veriyorsun.Ellerine sağlık.
Çok teşekkür ederim
Yine hem sağlıklı hem de yapılabilir bir tarif vermişsiniz. Üstelik yazdıklarınızla adım adım nefis bir lezzete ulaşmak mümkün. Eşimden yapmasını isteyeceğim, eminim çok beğeneceğiz. Ellerinize sağlık
Afiyet olsun şimdiden,çok sevindim deneyecek olmanıza
Bütün reklamların çocuk ve gençlere yönelik olduğu dünyada, bunlara karşı çıkman ve alternatifini bize sunman çok tatlı Hep bereber mücadeleye devam edeceğiz.
Çok sevindim yardımcı olabildiysem :))
Çağımız en büyük problemi hatta tüm hastalıkların nedeni ve başrolü oynayan katil şeker. Şeker tehlikeli ve sinsi bir madde de diyebiliriz buna. Rengarenk şekerler güzel tatlılara ve bu güzel browni ye kim hayır diye bilir ki ama demeliyiz. Şeker büyük bir problem hayatımızı biz fark etmeden alıp götürüyor. Küçük bir örnek vermek istiyorum parmağınız kesildi diyelim bunun iyileşme süreci sağlıklı bir insan ile sağlıksız diyabetik bir insanda değişiyor. Biri bir günde iyileşme gösteriyor diyabetli hastamızda bu haftalar sürebiliyor malesef. Şeker tüketimini en aza indirgemek ve sağlıklı yiyecekler tüketmeliyiz. Tariflerimizi gözden geçirip şeker oranını düşürüp yada altarnetif başka bir şeyle değiştirmeliyiz. Teşekkürler değerli arkadaşım önemli bir konuya değinmişsiniz.
Merhaba Seda, şeker bütün kötülüklerin anası diyebiliriz. Kanser hastalarına pet çekerken bile vücuda şeker verdiklerini duyduğumda çok şaşırmıştım. Değerli yorumun için çok teşekkür ederim, sevgiler…