Dünden Bugüne Fethiye Balık Hali

Herkese Merhaba,

Bu yazımda Fethiye şehir merkezinde bulunan, balık müdavimlerinin vazgeçilmez mekanı (tabii ki benim de) Fethiye Balık Hali’nden bahsedeceğim sizlere. Tarihi dokusu, sıcak mekanları her bütçeye uygun fiyatları ile yerel halkın ve bölgeyi ziyaret eden misafirlerin tercih ettiği yerlerin başında gelmektedir.

Fethiye Balık Hali’nin bulunduğu Arasta’nın kuruluşu 1960’lı yıllara dayanıyor. Çarşı o dönemde, Fethiye’nin ticaret merkezi olarak faaliyet gösteriyor. Salı günleri kurulan pazarda çevre ilçelerden hatta illerden gelen üreticiler kendi yetiştirdikleri ürünleri satıyorlar.

Çarşının içerisinde ayrıca Balık Taşı denilen bir taş bulunuyor. Bu bölümde ise Balıkçılar kendi tuttukları balıklarını satışa sunuyorlar. Bir nevi balık mezatı da diyebiliriz. 80 li yıllarda çarşı içerisinde ağırlıklı olarak kasap dükkanları faaliyet gösterdiğinden bir dönem çarşının isminin “Kasapçılar Çarşısı” olarak geçtiği söyleniyor.

Fethiye Balık Hali

1999 yılında Belediye Başkanı seçilen Behçet Saatçi’nin göreve başlamasıyla hem Fethiye’nin hem de Balıkçılar Çarşısı’nın çehresi yeniden şekillenecekti. O yıllarda ilçeden ziyade büyük bir köy havasının hakim olduğu Fethiye yavaş yavaş bir cazibe merkezi haline dönüşmeye başladı.

2000 li yılların başında çarşıda balık satan dükkan sayısı artmaya başladı. Kasap dükkanlarının yerini yavaş yavaş balık satıcıları alıyordu. Bu mekanlardan birinin başlattığı “balığını benden al, pişirmesi bedava” uygulaması ile İzmir’de de çok yaygın olan balık pişiriciliği halde resmen başlamış oldu.

Fethiye Balık Hali

Bugün geldiğimiz noktada ise şu an balık hali içinde 10 balık restoranı faaliyet gösteriyor. Çarşının ortasında bulunan balık tezgahından ücretini ödeyerek istediğiniz balığı alıyor, oturmak istediğiniz restoranın ismini veriyorsunuz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !  Piyazcı Sami & Taratorlu Piyazın 86 Yıllık Hikâyesi

Tezgahta temizlenen balığınız, oturduğunuz restorana iletiliyor ve pişirilerek masanıza getiriliyor. Pişirme parası olarak 10 TL gibi makul bir ücret talep ediyorlar. Balığın yanında sipariş edeceğiniz meze, alkollü içecek veya salata gibi ürünler tahmin edeceğiniz üzere ekstraya giriyor. Zaten balık restoranları da parayı bu ekstra yiyecek ve içeceklerden kazanıyorlar.

Fethiye Balık Hali

Aileniz veya arkadaşlarınızla rahatlıkla gidebileceğiniz bu nezih restoranlar yaz sezonunda gece 02:00 ye kadar hizmet verirken, kış sezonun da ise müşteri yoğunluğu ve hava şartlarına göre 24:00 de kadar hizmet veriyorlar. Bir gün yolunuz Fethiye’ye düşerse balık sevin veya sevmeyin bu büyülü mekanı ziyaret etmeden Fethiye’den ayrılmayın.

Bu yazıyı yazarken balık halinin tarihiyle ilgili bildiklerini benimle paylaşan, çarşının kuruluşundan bu yana Balık halinde mekanı da bulunan Mercan Balık Restoran’ının sahibi Sayın Cengiz Buğdaycı Bey’e teşekkür ederim.

Başka bir hikâyede buluşmak dileğiyle,

Sevgiyle kalın….

Balık Taşı
Mercan Balık Cengiz Buğdaycı

Bir Cevap Yazın