Yavaş Şehrin Balıkçı Kasabası / Sığacık…

Yavaş Şehrin Balıkçı Kasabası / Sığacık…

Herkese merhaba,

Kendimize, sevdiklerimize ve çevremizdeki insanlara baktığımızda 10-15 sene önceye göre alışkanlıklarımızda ve davranışlarımızda ciddi farklılıklar olduğunu gözlemleyebiliriz. İçerisinde bulunduğumuz dönem artık her şeyin hızlı yaşandığı, ilişkilerin sosyal medya üzerinden tüketildiği, teknolojik aletler tarafından kuşatıldığımız, tahammülsüzlüğün hat safhada olduğu, doğal yaşam biçimlerden uzak bir dünya haline geldi.

Şimdi sizi bu olumsuzlukların tamamına dur diyen, doğal ve geleneksel yaşam biçimini destekleyen, yaşamın, yaşamaktan zevk alınacak bir hızda yaşanmasını savunan Cittaslow felsefesi ile tanıştıracağım.

Cittaslow, İtalyanca citta (şehir) ve İngilizce slow (yavaş) kelimelerinden oluşmuş hızlı olana karşı yavaş olmayı amaç edinen ve bunu evrenselleştirerek yaymaya çalışan bir belediyeler birliği oluşumudur. Cittaslow oluşumu 1999 yılında, İtalya’nın Toskana’ya bağlı bir köyü olan Chianti’nin Belediye Başkanı Paolo Saturnini önderliğinde başlatılmıştır.

Yavaş Şehrin Balıkçı Kasabası - Sığacık
Yavaş Şehrin Balıkçı Kasabası – Sığacık

Türkiye’den bu oluşuma ilk başvuru 2009 yılında Tunç Soyer’in Belediye Başkanlığını yaptığı İzmir’in Seferihisar ilçesi olmuştur. Yani; Cittaslow Türkiye oluşumunun başkenti İzmir’in Seferihisar ilçesidir. Türkiye’de şu anda bu ünvana sahip 18 yavaş şehir bulunmaktadır. Bu şehirler; Seferihisar (İzmir), Perşembe (Ordu), Yalvaç, Eğirdir (Isparta), Taraklı (Sakarya), Gökçeada (Çanakkale), Vize (Kırklareli), Akyaka (Muğla), Yenipazar (Aydın), Halfeti (Şanlıurfa), Şavşat (Artvin), Gerze (Sinop), Uzundere (Erzurum), Göynük, Mudurnu (Bolu), Köyceğiz (Muğla), Ahlat (Bitlis), Güdül (Ankara)’dır.

Sakin şehirlerin başkenti olan Seferihisar’ın en çok ziyaret edilen bölgesi ise Sığacık’tır. Sığacık uzun yıllardır kendi halinde bir balıkçı köyü olarak yaşamını sürdürüyordu. Ancak son zamanlarda dizi setlerine ve film çekimlerine ev sahipliği yapan Sığacık bir cazibe merkezi haline geldi. Özellikle son dönemde TV de yayınlanan “Ege’nin Hamsisi” dizisi ile yoğun ziyaretçi akınına uğradı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !  İSTANBUL GÜNCESİ – 2

Dizi ve Filmlerin çekildiği mekânları ziyaret etmeye gelenler aynı zamanda Sığacık Kalesi’ni ve restore edilmiş taş evlerle kaplı Kaleiçi sokaklarını gezerken pazar günü kurulan Sığacık Üretici Pazarı’nda farklı tatları (baklava, börek, dolma, gözleme, kabak çiçeği kızartması) tadabilir, el yapımı hediyelik eşyaları tercih edebilirler. Bu Pazar aynı zamanda İzmir’in en gözde pazarlarından birisidir.

Yavaş Şehrin Balıkçı Kasabası - Sığacık
Yavaş Şehrin Balıkçı Kasabası – Sığacık

Sığacık’ta görülmesi gereken yerlerden birisi de Teos Antik Kenti’dir. Tarihi yapılara meraklıysanız M.Ö 1000 li yıllara dayanan bu kenti ve Teos Limanı’nı ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Sığacık’ta Antik Kent dışında; Marina, Akkum Plajı, Değirmen, Güneşköy, Mustafa Efendi Türbesi görülmesi gereken yerlerdir.

Sığacık’ta konaklama için beş yıldızlı otel veya lüks tesis seçeneği sınırlı sayıdadır. Bunun yerine motel, pansiyon ve küçük taş evlerde konaklama imkânı bulunmaktadır. Merkezde bulunan bu tesisler hem çarşıya hem de balık restoranlarına yürüme mesafesindedir.

Yavaş Şehrin Balıkçı Kasabası - Sığacık
Yavaş Şehrin Balıkçı Kasabası – Sığacık

Siz de; çok yıldızlı otellerdeki o koşuşturmadan bıktıysanız, sakin ve yavaş bir tatil yapmayı, taş evlerde konaklamayı, denize girmeyi, koyları tekneyle dolaşmayı ve tarihi kalıntıları ziyaret etmeyi seviyorsanız, yavaş şehrin bu balıkçı kasabasını ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Başka bir hikâyede görüşmek dileğiyle, sevgiyle kalın…

YAZAR HAKKINDA

TAHSİN DUMAN TAHSİN DUMAN 1980 İstanbul – Üsküdar doğumluyum. İki çocuk babasıyım. İzmir – Seferihisar’da yaşıyorum. İşim sebebiyle sık seyahat ediyorum. Seyahatlerimden geride kalan zamanlarda yeni insanlarla tanışmak, farklı mekânlar keşfetmek, bilinmeyen hikâyeleri gün yüzüne çıkarmak ve bölgesel lezzetleri deneyimlemek en büyük hobilerimdir. Blogumdaki yazıları keyifle okuyacağınızı düşünüyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

7 yorum

    • Çok teşekkür ederim, Seferihisar’da oturmanın avantajı sayesinde haftada bir kaç kez gidiyoruz Sığacığa. Gerçekten büyülü bir balıkçı kasabası…

  1. Cok sevdigim ve herkes gibi benimde hayalim buralara yerleşmek. Cittaslow harika öncülük ettigi icin bir kez daha sevdim tesekkurler boylesine guzel tanittiginiz için

  2. Cittaslow yaşam biçimini beğeniyorum. Belki kendi sakin yapımdanmı bilmiyorum ama sakin kent, kasaba, köy hayatı bana çok daha cazip geliyor ve o şekilde yaşam biçimini benimsiyorum. Gelecekte İzmir’in sakin bölgelerinde yaşamayı yada benzer bir kasaba tercih edip teknolojik yaşam biçimini reddedeceğim.

    • Seda Hanım merhaba, yazmaktan büyük keyif aldığım bir yazıya yorum yapmışsınız bu sebeple size ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Türkiye’de hızlı olana karşı yavaş olmayı amaç edinen 15 yavaş şehir (ilçe) bulunuyor. Tahmin ettiğiniz üzere bu şehirlerin “yavaş” ünvanı alması için belli kriterleri yerine getirmesi gerekiyor. Bu şehirlerin Başkenti olan Seferihisar’da yaşadığım için kendimi ayrıca şanslı hissediyorum. Sanırım sizde İzmir’de yaşıyorsunuz taşınma kararı almanız daha kolay olacaktır diye tahmin ediyorum.

  3. Seferihisara gittim ama sığacığa uğramadım çok görmek istediğim yerlerin başında artık sayenizde çok merak ediyorum ve bu yavaş şehir projesini çok begendim Akyaka da dahil iş oraya gitmiştim sakinliği ve doğal atmosferi beni büyülemişti dedim hep böyle doğallığı sakinliği bozulmasa ilk kez sizden öğrendiğim bu proje umudumu arttırdı doğal ortam bozulmadan da kalabilir gelişmek için bu kesin

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM