Piyazcı Sami & Taratorlu Piyazın 86 Yıllık Hikâyesi

Piyazcı Sami & Taratorlu Piyazın 86 Yıllık Hikâyesi

Herkese merhaba,

Antalya denince aklınıza ilk gelen şeyleri sayın desem, çoğunuzdan; deniz, güneş, yaz, tatil, turizm, oteller gibi cevaplar alacağımı tahmin ediyorum.

Ancak benim gibi Antalya’da uzun süre yaşamış ve damak tadına önem veren birine sorarsanız, alacağınız cevaplar; şiş köfte, tahinli piyaz, serme börek, kelle paça ve kokoreç olacaktır 🙂

Piyazcı Sami - Antalya
Piyazcı Sami – Antalya

Antalya’da yaşadığım on sekiz yıl boyunca bu tatların tamamını tatma şansım oldu, tabii o dönem blog yazmadığım için bu lezzetleri size tanıtma fırsatım olmamıştı. Artık İzmir’de yaşasam da hafta sonu tatili için gittiğimiz Antalya’da özlediğim lezzetlerin başında gelen Taratorlu Piyazın mucidi Piyazcı Sami’nin hikâyesinden bahsedeceğim sizlere…

Piyazcı Sami’nin babası Mora göçmeni Muslu Mustafa 1900 lü yıllarda Antalya’nın merkezinde bulunan bir handa canlı tavuk ticareti yapan bir esnaftı. Özellikle çevre köylerden gelen konuklarına kendi hazırladığı piyazdan ikram ederdi.

O Yıllarda daha çok kahvaltılarda tüketilen tahinle yapıp “tarator” ismini verdiği sosla sunduğu piyazı konukları tarafından oldukça rağbet görüyordu. Muslu Mustafa hemşerilerinden aldığı destekle bu işi ticarete döktü ve oğlu ile birlikte Handaki iş yerini ufak bir piyaz salonuna dönüştürdü. Bir müddet sonra babasından mesleği öğrenen Piyazcı Sami (Sami Anaç) Taratorlu Piyaza altın devrini yaşatmaya başlayan insan oldu.

Taratorlu Piyazın Mucidi - Piyazcı Sami
Piyazcı Sami – Antalya

1933 yılında ticari faaliyetine başlayan Piyazcı Sami 1971 yılında vefat etmesiyle işi iki oğluna bırakmış oldu. Bugün Piyazcı Sami’nin iki oğlundan biri olan Recep Bey 1971 yılından bu yana geçen 48 yıl boyunca babasının mesleğini sürdürmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !  Makarnanın yanına ne gider?

Recep Abi ile piyazlarımızı yerken yaptığımız sohbette kendisinin kimya öğretmeni olduğunu öğrendiğimde çok şaşırmıştım. 6 ay öğretmenlik yaptıktan sonra istifa ederek babasının mesleğini sürdürmeye karar veren Recep Abi’ye Taratorlu Piyazın püf noktalarını sordum.

Recep Abi tarator sosunun; tahin, sarımsak, tuz, sirke ve limon tuzu ile yapıldığını içine ayrıca özel olarak hazırladığı ekşilerden ilave ettiğini söyledi. İşin püf noktasının taratorun tadını etkileyen ekşilerden kaynaklandığını söyledi. Kimya öğretmeni olduğundan ekşilerin formülleri ile sık sık oynadığını lezzeti sürekli daha mükemmel yapmak için uğraştığını ifade etti.

Sosu hazırladıktan sonra kullandığı fasulyeleri de kendi yöntemi ile pişirdiğini özellikle çandır yöresi Fasulyeleri (diğer fasulyelere göre daha küçük taneli) ile yapılan piyazların daha lezzetli olduğunu da ekledi.

Piyazcı Sami - Antalya
Piyazcı Sami – Antalya

İstanbul Sultanahmet’te yediğiniz piyazların aksine tahinle yapılmış tarator soslu (Antalya usulü) bu piyazı yemediyseniz en kısa sürede muhakkak denemenizi tavsiye ederim. İstanbul’da köftenin yanında salata niyetine verilen piyaz, Antalya’da ise başlı başına doyurucu bir yemek olarak tüketilmektedir.

Başka bir lezzet hikayesinden buluşmak dileğiyle,

Sevgiyle kalın…

Piyazcı Sami - Antalya
Piyazcı Sami – Antalya
Piyazcı Sami - Antalya
Piyazcı Sami – Antalya

YAZAR HAKKINDA

TAHSİN DUMAN TAHSİN DUMAN 1980 İstanbul – Üsküdar doğumluyum. İki çocuk babasıyım. İzmir – Seferihisar’da yaşıyorum. İşim sebebiyle sık seyahat ediyorum. Seyahatlerimden geride kalan zamanlarda yeni insanlarla tanışmak, farklı mekânlar keşfetmek, bilinmeyen hikâyeleri gün yüzüne çıkarmak ve bölgesel lezzetleri deneyimlemek en büyük hobilerimdir. Blogumdaki yazıları keyifle okuyacağınızı düşünüyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

14 yorum

  1. Yine beni benden alan fotoğraflar, gecenin 23:00’ünde mideme kramp girdiren lezzetler serisinin bilmem kaçıncısı. Tahsin seninle yemek konusunda bir işler yapmayı planlıyorum. Yoksa ben kendime zarar vereceğim 🙂
    Sevgili kardeşim, Antalya’ ya gider de Piyazcı Sami’ye uğramadan dönmez diye tahmin ettiğim anda yazın geldi. Köfte-Piyaz aşkının en iyi sahnelendiği mekanların başında gelir Sami Usta’nın yeri.

    Bir sonraki sefer, instagram fenomeni SIRALI KEBAP ‘tan bir yazı gelir diye tahmin ediyorum.
    Eline sağlık Tahsincim.

    • Taner abi çok güldüm yorumuna, seninle birlikte bir seyahate çıkmamız gerekiyor sanırım. İzmir’den başlayalım, Antalya’da bitirelim abi :)))

  2. yani bu lezzet yine aç olduğum bir zaman denk geldi şimdi kalkıp Antalya ya gideceğim 🙂 tahinle yapılmış tarator soslu piyaz merak ettim şimdi. bize yıllardır piyaz diye ne yedirmişler ya 🙂

  3. Piyazcı Sami’nin taratorlu piyazı kadar hikayesi de ilgi çekici.1933’den beri ayakta..Piyazı severim ama dediğiniz gibi meze olarak tüketiyoruz genelde. Bir de böyle denemeli..

  4. Tahsin eline sağlık..26 yıldır burada yaşıyorum taratorun öyküsünü ilk kez öğrendim..çok güzel hareket diyorum..selam ve sevgiler..

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?Tahsin Duman isimli kişiye mesaj yaz

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM