Hurma hasadı ve pekmezi nasıl yapılır ?
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • 7 Kasım 2022
  • 7
  • 2734
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    1 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Hurma hasadı ve pekmezi nasıl yapılır ?

Herkese merhaba,

Blogumun ilk yazısında Karadeniz Seyahatinde Annem ile yaptığımız Hurma hasadı ve Hurma pekmezi konusundaki tecrübelerimi sizinle paylaşmak istiyorum. 

Çoğunlukla hepimizin severek yediği ve Karadeniz’de hemen hemen her evin bahçesinde ağacını görebileceğimiz bu meyvenin pekmezinin yapımı ise bir o kadar zor ve meşakkatliymiş.

Ağacından tek tek koparılan hurmalar bir araya toplandıktan sonra, olgunlaşanlar ufak ufak dilimlenerek bir kazan içerisindeki kaynayan suyun içerisine dökülür. İyice pişen hurma posaları daha sonra süzgeç vasıtasıyla süzülerek soğuk suya atılır. Soğuk suya atılmasının sebebi ise hurma özünün kesilmesini sağlamaktır. 

Hurma Pekmezi nasıl yapılır ?
Hurma Pekmezi nasıl yapılır ?

Pişirilip kestirilen hurma posaları bir sepetin (Karadeniz de buna “HEY” diyorlar) içine geçirilen çuval yardımıyla süzülerek hurma suyu elde ediliyor. 

Hurma Pekmezi nasıl yapılır ?
Hurma Pekmezi nasıl yapılır ?

Süzülen Hurma Suyu son kez kazana alınarak Pekmez kıvamına gelene kadar kaynatılıyor. Kaynatıldıktan sonra içerisine ceviz ve bal kabağı ilave edilerek soğumaya bırakılıyor. Karadeniz’de hurma dışında neredeyse yenebilen her meyvenin pekmezi yapılır. 

Armut, Elma, Erik, Töngel ve Üzüm pekmezi yapılan başlıca meyvelerdendir. Yolunuz Karadeniz’in köylerinden birine düşerse kahvaltıya oturduğunuzda emin olun bu pekmezlerden birisi sizi sofrada muhakkak bekliyor olacaktır.

Bu benim ilk blog yazımdı, anlatım ve ifade dili konusunda sürç-i lisan ettiysem affola. Başka bir hikâyede buluşmak dileğiyle kendinize iyi bakın.

Sevgilerimle….

Hurma Pekmezi nasıl yapılır ?
Hurma Pekmezi nasıl yapılır ?
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !  Bursa / Seyahat Günlükleri II

YAZAR HAKKINDA

TAHSİN DUMAN TAHSİN DUMAN 1980 İstanbul – Üsküdar doğumluyum. İki çocuk babasıyım. İzmir – Seferihisar’da yaşıyorum. İşim sebebiyle sık seyahat ediyorum. Seyahatlerimden geride kalan zamanlarda yeni insanlarla tanışmak, farklı mekânlar keşfetmek, bilinmeyen hikâyeleri gün yüzüne çıkarmak ve bölgesel lezzetleri deneyimlemek en büyük hobilerimdir. Blogumdaki yazıları keyifle okuyacağınızı düşünüyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

7 yorum

    • Lerzan Hanım merhaba, dediğiniz gibi meşakatli bir yapımı var Hurma Reçelinin. Yolunuz bir gün Karadeniz’e düşerse tatmanızı tavsiye ederim. Teşekkürler…

  1. Pekmezi yapıldığını bilmiyordum biz egede daha çok kurutuyoruz malum güneş bol olunca meyve kurusu buralarda yaygın. Ve çok şifalı çok çeşitli pekmez yedim ama Cennet hurmasını bilmiyorum Karadenize yolum düşerse almadan dönmem.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?Saadet Koprulu isimli kişiye mesaj yaz

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM